Van der Steur door de knieën

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.Beeld ANP

Minister Ard van der Steur van veiligheid en justitie wil het goedmaken met topanatoom George Maat. Noemde Van der Steur diens lezing over het MH17-identificatieproces in april nog 'buitengewoon ongepast en smakeloos', vandaag zal hij Maat vragen of de overheid indien nodig weer een beroep op hem kan doen.

Maat maakte deel uit van het team dat in Hilversum MH17-slachtoffers identificeert. Hij moest opstappen nadat 'RTL Nieuws' fragmenten van zijn lezing aan Maastrichtse studenten had gepubliceerd. Daarin liet hij beelden zien van slachtoffers en vertelde hij over hun identificatie.

De minister nam het Maat kwalijk dat hij zonder toestemming van zijn werkgever, het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO), een lezing over zijn MH17-werkzaamheden had gegeven en daarbij beelden van slachtoffers had laten zien. 'Pijnlijk en kwetsend' voor de nabestaanden, aldus Van der Steur in juni.

Maat is het daar nooit mee eens geweest. Bij zijn weten heeft hij niets verkeerd gedaan en had hij geen toestemming van hogerhand nodig. Hij geeft vaker lezingen aan studenten uit zijn vakgebied en had al meerdere presentaties gegeven over het MH17-identificatieproces. Daarvoor ontving hij nota bene - niet direct tot slachtoffers herleidbaar - beeldmateriaal van het LTFO.

Studentenpas
Verder stelt Maat dat hij niet wist dat hij zich in Maastricht niet alleen tot vakgenoten in opleiding richtte. De organisatie, een studievereniging voor studenten gezondheidswetenschappen, had ook studenten van andere opleidingen uitgenodigd. De vereniging zegt door de drukte - 219 bezoekers - niet iedereen naar een studentenpas te hebben gevraagd.

Maat kreeg eerder deze maand bijval van 25 wetenschappers. Zij eisten publiekelijke excuses van Van der Steur. Van der Steur hield echter voet bij stuk: Maat handelde indiscreet en onzorgvuldig.

Daar lijkt Van der Steur nu deels op terug te komen. Uit onderzoek dat de minister instelde, blijkt dat het bij het LTFO 'ontbreekt' aan regels en richtlijnen voor het geven van lezingen en het tonen van beeldmateriaal.

Toestemming
De minister heeft het LTFO inmiddels opgedragen dergelijke regels op te stellen. Verder mag beeldmateriaal van MH17-slachtoffers voortaan alleen met toestemming van nabestaanden worden gebruikt.

Van der Steur slaat in zijn brief van deze week een heel andere toon aan richting Maat. Hij prijst hem om zijn 'uitstekende staat van dienst' en 'uitzonderlijke expertise bij complexe identificatieonderzoeken'. Indien nodig zal hij opnieuw een beroep doen op Maat. "Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden