Van der Staaij: kleine kans op zwangerschap na verkrachting

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van de partij. Beeld ANP
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van de partij.Beeld ANP

Volgens SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij is er na een verkrachting maar een 'heel kleine kans' dat het slachtoffer zwanger raakt. De SGP is hoe dan ook tegen abortus. 'Wij blijven onder alle omstandigheden voor het ongeboren leven staan.'

Redactie en ANP

Dat zegt Van der Staaij in de middageditie van Wat Kiest Nederland op RTLZ.

'De kans op zwangerschap na verkrachting is weliswaar heel klein, maar de problemen zijn dan natuurlijk immens', aldus Van der Staaij. Er moet volgens de SGP-leider met 'veel compassie' mee worden omgegaan.

De vraag werd gesteld naar aanleiding van de uitspraken van de Amerikaanse Republikeinse senaatskandidaat Todd Akin. Die beweerde onlangs dat een zwangerschap na verkrachting onmogelijk is.

'Ten eerste, ik heb begrepen van artsen dat zwangerschap door verkrachting echt zeldzaam is. Als het echt om verkrachting gaat, heeft het vrouwenlichaam manieren om dat hele ding uit te schakelen', zei hij in een televisie-interview. Akin kreeg veel kritiek, ook van partijgenoten als presidentskandidaat Mitt Romney. Later probeerde hij zijn uitspraken te nuanceren.
PvdA eist excuses van Van der Staaij

De PvdA vindt dat Van der Staaij alle vrouwen in Nederland excuses moet aanbieden vanwege zijn uitspraak. 'Ik ben geschokt', reageert PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma. 'Uit deze uitspraak blijkt dat de SGP vrouwen totaal niet serieus neemt. De PvdA zal het recht op abortus altijd verdedigen.' GroenLinks en D66 reageren negatief op het interview van Van der Staaij 'Belachelijk', zei GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap. 'Ik vrees dat een biologieles niet genoeg is voor Van der Staaij.' SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat je de ernst en gevolgen van verkrachting niet kunt bagatelliseren. 'Punt uit.'

D66-Kamerlid Pia Dijkstra noemt de uitspraak van Van der Staaij 'ongehoord en volstrekt respectloos'.

7 procent
Van de vrouwen die verkracht worden, raakt 7 procent zwanger, blijkt uit een onderzoek van Rutgers Nisso Groep uit 2009, gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid.

Eén op de 100 Nederlandse vrouwen tussen de 15 en 70 jaar is ooit zwanger geweest als gevolg van seksueel geweld. De helft van die vrouwen heeft een abortus laten uitvoeren, 20 procent kreeg een miskraam en ongeveer een derde heeft een kind gekregen.

Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2011, blijkt dat 1580 vrouwen zijn verkracht, 111 van hen raakten vermoedelijk zwanger. Ieder jaar ondergaan gemiddeld 28.000 vrouwen een abortus in een kliniek of ziekenhuis. Dat cijfer is volgens het CBS de laatste jaren redelijk stabiel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden