Van der Poel wikt en weegt over een WK bij de profs

19-jarige belofte wint met overmacht het Nederlands kampioenschap voor eliterijders

Matthieu van der Poel wikt en weegt, pijnigt zijn hoofd en dat van anderen. Zijn last werd er gisteren niet makkelijker op, gestoken in zijn nieuwe nationale trui van veldrijkampioen. Van der Poel veroverde in Veldhoven met groot machtsvertoon zijn eerste nationale proftitel in het veld. Daarmee kwamen vanzelf de vragen. Rijdt Van de Poel straks op het WK tussen de profs of kiest hij voor de beloften?

Dit dilemma had Van der Poel, negentien pas, vermeden als hij gewoon tussen zijn leeftijdgenoten was blijven rijden. De jongste zoon van Adrie van der Poel koos dit seizoen af en toe zijn krachten te meten met de mannen die tien jaar ouder zijn dan hij. Een testcase die, erkent hij zelf, nogal 'straf uitpakte'. De Nederlander verslaat de Vlamingen met regelmaat in eigen huis.

De vraag wat Van der Poel in Tsjechië gaat doen, is niet zo vreemd, geeft Van der Poel toe. Wie een antwoord verwacht, stuit op twijfel, terughoudendheid, maar ook op een schittering ergens in zijn ogen.

Zijn reserves zijn begrijpelijk. Zijn vader, oud-wereldkampioen Adrie is van oordeel dat zijn jongste zoon het rustig aan moet doen. "Ik had ook liever niet dat Matthieu hier in Veldhoven tussen de profs rijdt", zei Van der Poel-senior gisteren vooraf aan het NK. Matthieu dreef zijn zin door. "Die trui", luidt juniors motivatie, "kan ik volgend jaar het hele seizoen dragen als ik ben overgestapt naar de profs."

Lars van der Haar, winnaar van de voorgaande twee NK's, derde in Veldhoven, zou in de schoenen van Van der Poel niet twijfelen. "Ik had het er met Richard (Groenendaal, red.) over. Hij zei dat je niets moet laten liggen." De machtsverhoudingen in het veld zijn dit jaar op zijn kop gezet. Een transitiejaar heet het in België, nu Sven Nys' imperium snel afbrokkelt vanwege de expansiedrift van de nieuwe lichting crossers met vaandeldragers Van der Poel en de Belg Wout van Aert voorop.

"Het heeft geen nut voor Matthieu om het WK bij de beloften te rijden", stelt zijn broer David, tweede op het NK. "De tegenstand bij de beloften, met name van Van Aerts, is toch wat groter. Dat heb ik Matthieu ook gezegd."

De jongste Van der Poel heeft tot 23 januari om de knoop door te hakken. Daarna wil de UCI uitsluitsel.

Bondscoach John Lammerts gaat Matthieu zijn mening in deze niet opdringen. "Maar ik ga ook zeker niet in de weg liggen als hij bij de profs wil rijden."

"Als het aan mij ligt, wordt het de profs." Het woord is er uit bij Van der Poel tijdens de persconferentie, lijkt het. Hij heeft zijn woorden nog niet uitgesproken of zijn reserves vliegen alweer over de spreektafel tijdens de persconferentie. "Ik ben het met mijn vader wel eens dat je geen stappen moet overslaan. Ik ga samen met hem en de ploegleiding nog maar eens bespreken wat wijsheid is." Wordt ongetwijfeld vervolgd.

undefined

Veldrijdsters verdwijnen met fiets en al in de modder

"Wat, maar tien kilometer per uur?", roepen Sophie de Boer en Sabrina Stultiens ontzet als Marianne Vos de gemiddelde rondetijd opleest van het uitslagenvelletje. Vos, zojuist voor de vijfde maal Nederlands kampioen veldrijden geworden, schuift het A4'tje hun kant op. De Boer, tweede, en Stultiens, derde in Veldhoven gisteren, zagen hun vermoedens bevestigd. De overvloedige regen veranderde het parcours in een loodzware zompige omloop. "Ik denk dat we zeker 40 procent van de tijd gedwongen naast onze fietsen liepen", claimt De Boer. Stultiens knikt. Soms leek het alsof de ondergrond er gewoon niet meer was", zegt Stultiens. Ze 'verdween' soms met fiets en al in een door de modder bedekt gat. Vos hoort de verhalen aan. De winnares is 'ontzettend diep gegaan', klinkt het solidair. Vos liet op het NK echter op niet mis te verstane wijze zien wie de titel toekomt. Vijfhonderd meter na het startschot heeft de Brabantse al een kloof geslagen. Als De Boer en Stultiens al hoop koesterden Vos naar de kroon te steken, dan verdween die in de eerste de beste modderput. "Dit hoort erbij", wees Vos op de loodzware omstandigheden. In België was het parcours voor de nationale titelstrijd met een shovel moddervrij gemaakt. Veel te rigoureus, meende Vos. "Wat willen we dan? Het parcours asfalteren?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden