WK veldrijden

Van der Poel beslist waanzinnig duel met Van Aert in zijn voordeel en pakt vijfde wereldtitel

Mathieu van der Poel op weg naar de titel. Beeld ANP / Bas Czerwinski
Mathieu van der Poel op weg naar de titel.Beeld ANP / Bas Czerwinski

Nooit was een duel om de wereldtitel meeslepender dan in Hoogerheide. Mathieu van der Poel en Wout van Aert dwongen elkaar tot het uiterste. De Nederlander zette zijn verwoestende sprint als laatste wapen in, en won.

Thomas Sijtsma

Een uur en zeven minuten lang; meestal geen meter ruimte tussen beiden, een enkele keer twee meter, maar nooit meer. Naast en vlak achter elkaar strijdend in het vertrouwde geurenmengsel van modder, bier en friet. Hoogerheide kreeg tijdens het wereldkampioenschap veldrijden een van de meest waanzinnige duels tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert voorgeschoteld. En dat terwijl deze twee namen op een startlijst al zo vaak een garantie voor spektakel waren.

Dit wereldtitelgevecht verdiende eigenlijk geen verliezer. Op vrijwel elk ogenblik van onoplettendheid bij de één, volgde een verschroeiende versnelling van de ander. Ze oogden gelijkwaardig. Na tien ronden in elkaars gezelschap draaiden de twee grootste renners van een kleine sport het oplopende stuk naar de eindstreep op. Van der Poel verraste met zijn vroege aanzet en passeerde met een gebalde vuist de finish op de Brabantse Wal. Van Aert had geen antwoord meer op de zoveelste krachtsexplosie.

De Belg was even eerder verrast dat zijn Nederlandse opponent na het springen over de balken de koppositie aan hem liet. Bij eerdere passages zette Van der Poel hem juist daar onder druk. “Door de verwarring vergat ik mijn eigen sprint te rijden”, zei Van Aert, die liever vanuit tweede positie was begonnen.

Hij bekende vanaf het begin aan zijn limiet te zitten. Een aanval was in zijn ogen zinloos. Van der Poel voelde op zijn beurt dat Van Aert lozen schier onmogelijk was. “Al probeerde ik hem zo nu en dan een beetje pijn doen.” Plaagstoten waren het, ter voorbereiding op de definitieve knock-out.

Bijna 50.000 toeschouwers

In de feesttenten op het terrein brak meteen een volksfeest los. Bijna 50.000 toeschouwers, met de enkels in de drek en een glas bier in de hand, waren naar het parcours gekomen om aan het einde van de crosswinter getuige te zijn van de matpartij. Van der Poel trok voor de vijfde keer de regenboogtrui aan, voor Van Aert bleef het bij zijn derde wereldtitel in 2018.

Zes uur voor aanvang slibde de afrit van de A4 al dicht met verkeer. Wagens met Nederlandse en Belgische kentekens beconcurreerden elkaar voor een parkeerplek in de weilanden rond het dorp. Door de grote belangstelling was geen meter modder onbezet. Voor velen was de race moeilijk te volgen, al verraadde het lawaai in het spoor van de koplopers hun positie op het parcours.

Ze zagen twee wielrenners die elkaar al ruim vijftien jaar bestrijden en van kinds af aan zo’n gruwelijke hekel aan verliezen hebben dat ze weigeren op te geven. Van der Poel met zijn katachtige versnellingen en de kromgebogen rug. Van Aert met zijn enorme motor vlak daarachter.

Onderlinge score deze winter was 6-4 voor Van Aert

Deze overwinning betekende door de recente geschiedenis veel, zei Van der Poel. Het WK op de weg werd een mislukking door het nachtelijke hotelincident en een jaar geleden ontbrak hij - net als Van Aert - in het veld. Vanwege aanhoudende rugpijn had hij zijn crosswinter vroegtijdig beëindigd. De trainingsachterstand probeerde Van der Poel in het wegseizoen weg te werken door zowel de Giro d’Italia als de Tour de France te rijden.

Inhoud kweken was het doel. Het tegenovergestelde gebeurde. Terwijl Van Aert beetje bij beetje verbeterde en een doorslaggevende rol bij de tourwinst van teamgenoot Jonas Vingegaard had, blies Van der Poel zichzelf op en liep daardoor de achterstand nog meer op. Het verschil dreunde de afgelopen weken door in het veld. De onderlinge score van deze winter was met 6-4 in het voordeel van Van Aert. Een week geleden wonnen ze tijdens een laatste test los van elkaar een cross.

In januari gebruikte Van der Poel een trainingsstage in Spanje om zijn bovenlijf te versterken. “Iedereen zag eind december dat Wout sterker was. De afgelopen weken bracht ik elke dag in de sportschool door. Dat was noodzakelijk om hier te verschijnen.”

Door de extra inspanningen werd het verschil tussen de twee weer zoals voorheen: minimaal. Het maakt de hunkering naar een volgende clash nog groter.

Lees ook:

Veldrijdster Van Empel soleert naar wereldtitel in Hoogerheide

Veldrijdster Fem van Empel veroverde in Hoogerheide de wereldtitel bij de vrouwen. Naaste concurrente Puck Pieterse boog na een val halverwege de wedstrijd het hoofd.

Adrie van der Poel bouwt zijn laatste WK-parcours: ‘Of Matje rijdt of niet; het parcours is hetzelfde’

De WK veldrijden in Hoogerheide staat dit weekeinde in het teken van het duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert, een tweestrijd die alleen in superlatieven is uit te drukken. Vader Adrie van der Poel bouwde het parcours voor de laatste keer; hij is klaar met beschuldigingen over het bevoordelen van zijn zoon.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden