Van der Moolen beleeft gouden (beurs-)tijden

Van onze redactie economie AMSTERDAM - “De emerging markets beginnen wat ons betreft meteen na Zevenaar.” Topman P. van der Lugt van het hoekmansbedrijf Van der Moolen drukt zich helder uit: “De Duitse beurzen lopen zeven jaar achter op Amsterdam, en wij denken daar goede kansen te hebben.”

Van der Lugt lichtte gisteren de halfjaarcijfers van zijn bedrijf toe en de cijfers gaven geen reden tot bescheidenheid. De opbrengsten stegen met 72 procent naar 110 miljoen, de winst verdubbelde ruim: van 20,6 naar 42,3 miljoen. Geheel in lijn daarmee schoot de beurskoers omhoog van 88 gulden op 2 januari naar 188 gulden gisteren. Voor de jaarwinst over het hele jaar denkt Van der Moolen voorlopig simpelweg aan twee keer de halfjaarcijfers. Dat 'lukt' alleen als de beurshandel wat tegenvalt. Want bij gelijkblijvende handel moeten dochters in Duitsland en Zwitserland, die voor het eerst gaan meetellen in de cijfers, eigenlijk voor een nog sterkere groei zorgen.

Duitsland is niet het enige land waar Van der Lugt denkt te kunnen groeien. Op de beurs van Wall Street heeft Van der Moolen in feite al een veel indrukwekkender positie opgebouwd. Dankzij vooral de collega LaBranche, waarin Van der Moolen een belang van bijna 20 procent heeft, mag het bedrijf zich al de op één na grootste aandelenhandelaar van de New York Stock Exchange (Nyse) noemen.

“Wij zijn bovendien het enige buitenlandse bedrijf dat lid is van de Nyse. Inmiddels staat bijna elk groot Amerikaans concern op Wall Street. De Nyse probeert nu Europese bedrijven aan te trekken en dat geeft ons, met onze kennis, extra kansen.” Recent heeft LaBranche al twee kleinere collega's overgenomen en Van der Lugt denkt dat het daar niet bij blijft. “Nu nog zijn er zo'n 35 concurrenten actief. Maar net als in Nederland drie jaar geleden is gebeurd, zal hun aantal ongeveer halveren. Alleen de sterken blijven over.”

In Duitsland richt Van der Moolen zich vooral op de optiebeurs, de Deutsche Termin Börse, en Soffex. Door de overname (voor 75 procent) van Agon komt Van der Moolen daar op een marktaandeel van 5 procent. Daarnaast is in Zwitserland optiehandelaar Quotic ingelijfd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden