Van der Louw heeft de kroonjuwelen terug

ZEIST - De NOS kan opgelucht ademhalen. 'De kroonjuwelen', de rechten op de samenvattingen van de voetbalwedstrijden uit de eredivisie, zijn na de Sport 7-blamage, terug bij de publieke omroep.

NOS-voorzitter André van der Louw was zaterdag in het KNVB sportcentrum in Zeist blij ('het is een feestdag'), maar beschouwde de kijker als echte overwinnaar. “Die wilden hun Studio Sport terug om kwart voor zeven. Dat krijgen ze nu en ze hoeven er niets voor bij te betalen. Nadat Smeets en Jansma maandenlang op handen zijn gedragen, mag het volk vanaf nu weer als vanouds op ze kankeren.”

Terwijl de kopstukken van de KNVB en de voorzitters van de voetbalclubs na de vergadering wegsnelden, wilden de omroepbazen best even naar Zeist komen om hun zege toe te lichten. De NOS, HMG (RTL 4 en 5, en Veronica) en SBS 6 kregen van de KNVB de voetbalrechten waarop ze geboden hadden, respectievelijk de eredivisie, de thuiswedstrijden van het Nederlands elftal en de eerste divisie plus de bekerwedstrijden. De KNVB zelf had weinig reden tot vreugde, na het faillissement van Sport7 en de miljoenen die de clubs mislopen. Het bestuur onder leiding van Jos Staatsen had niet de behoefte dat ten overstaan van de pers nog eens ingepeperd te krijgen.

Achter een tafel zaten wel een glunderende chef-Studio Sport Kees Jansma en de opgeluchte NOS-voorzitter Van der Louw. Ook HMG-directeur Huib Boermans toonde zich tevreden. SBS 6-directeur Fons van Westerloo was niet aanwezig, maar zei later ook al te hebben gekregen wat het station wilde.

Van Westerloo: “De eerste divisie is altijd een bijwagen geweest op televisie. Die willen wij nu uit het slop trekken.” Volgens Van Westerloo passen de wedstrijden goed in het regionale karakter van het station. SBS 6 is de eerste zender die de komende week al volledig kan profiteren van de nieuwe verdeling. Vanaf donderdag worden de wedstrijden in de achtste finales van de KNVB-beker gespeeld. Naast die duels gaat SBS 6 vanaf volgende maandag wekelijks drie en een half uur sport uitzenden, verdeeld over een blok 'Hart met Sport' in het dagelijkse programma 'Hart van Nederland' en uitzendingen in het weekend. Het station is tevens in onderhandeling over de aankoop van Engels en Duits voetbal.

HMG zal de gekochte interlands waarschijnlijk onderbrengen bij Veronica, aldus directeur Boermans. Meer dan de interlands had HMG niet op het oog. Boermans: “Op de uitzendingen van de eredivisiewedstrijden zitten bepaalde sponsorbeperkingen, waardoor het voor ons moeilijk is om die uitzendingen rendabel te maken. De NOS kan daarvoor een deel van de publieke gelden benutten.”

Alleen FilmNets Jaap Hofman toonde zich teleurgesteld. De KNVB kon de abonneezender voorlopig weinig zekerheid bieden. Dit seizoen zijn er geen topduels die voor live-uitzending in aanmerking komen en voor volgend seizoen gaan alle divisieclubs waarschijnlijk zelfstandig onderhandelen over contracten. Met tegenzin wilde Hofman wel even opstaan en voor de microfoon zijn zegje doen. “We zijn gematigd optimistisch”, zei hij, maar hij keek daarbij nogal bedrukt.

De NOS had het liefst het hele voetbalpakket teruggekregen, maar kon weinig meer bieden dan 50 miljoen gulden. Er is een kleine marge over voor de eventuele aankoop van 'de traditionals', waarover de topclubs nu nog onderhandelen met de KNVB.

Van der Louw bedankte zaterdag de redactie van Studio Sport. “Zij zijn dit jaar op een creatieve manier en met een nieuw elan doorgegaan. Het 'product' voetbal is bij hen in de toekomst weer in vakbekwame en veilige handen.”

Het is zuur dat er een jaar verloren is gegaan, vond Van der Louw. Een hoop ellende had kunnen worden voorkomen als de KNVB toen op het NOS-bod van 900 miljoen over zeven jaar, was ingegaan. Een excuus verwacht hij niet. Van der Louw: “Ik wil nu, zonder dat er rancune wordt getoond, op een volwassen manier met de KNVB samenwerken. Daarbij helpt het dat er een nieuw bestuur zit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden