Van der Laan voorkomt 'subsidie-debat' met kalifaatgroep

Hizb ut-Tahrir-woordvoerder Okay Pala (m).Beeld anp

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft ervoor gezorgd dat een debat met de radicaal-islamitische beweging Hizb ut-Tahrir niet doorgaat. Hij wil niet dat subsidiegeld wordt gebruikt om de beweging een podium te geven.

Leidsman Okay Pala zou donderdagavond in het Amsterdamse wijkcentrum Argan in debat gaan met jongerenimam Yassin Elforkani. Thema was de aanpak van djihadisme door de overheid. Elforkani is fel tegenstander van de gewapende djihad, Hizb ut-Tahrir streeft naar de vestiging van een mondiaal kalifaat.

Van der Laan heeft de bijeenkomst niet verboden, blijkt uit zijn brief aan de gemeenteraad. Maar hij heeft het wijkcentrum wel 'geadviseerd' om Pala geen podium te bieden. Argan kon dat advies moeilijk in de wind slaan, omdat het vrijwel volledig afhankelijk is van gemeentesubsidie.

Hizb ut-Tahrir is in radicaal-islamitische kringen een relatief kleine speler. Kort na het begin van de Syrische burgeroorlog waren aanhangers in Amsterdam al op het Damplein te vinden. Daar zwaaien ze regelmatig met hun vlag. Af en toe organiseren ze lezingen. Het kalifaat dat Hizb ut-Tahrir nastreeft moet ontstaan na de omverwerping van de 'on-islamitische' democratieën en het verjagen van dictators.

Wel een kalifaat, niet dat van IS
De beweging moet echter niets hebben van de IS-strijders en hun zelfbenoemde kalief Al-Baghdadi. In haar ogen is het kalifaat dat IS onlangs uitriep gedoemd te mislukken omdat het draagvlak onder moslims mist.

Hizb ut-Tahrir draagt niettemin openlijk een extremistische ideologie uit, meent Van der Laan. "Ze distantieert zich niet van IS waar het gaat om waarden en normen. De beweging is principieel tegen de democratie." De kalifaat-ideologie is 'op zich nog geen reden om haar bijeenkomsten of demonstraties te verbieden, maar dat is wat anders dan als overheid hun geluid te faciliteren'.

Volgens Pala bewijst Van der Laan 'opnieuw' dat Nederlandse overheden een anti-islamitisch beleid voeren. Wat hem betreft vindt het debat later alsnog plaats. "Ergens buiten Amsterdam of zo. Het beloofde een interessante avond te worden." Ook Elforkani betreurt de afgelasting.

CDA-leider Sybrand Buma riep vorige maand op de beweging te verbieden. Volgens Buma wil ze 'de grondslagen van waar wij allemaal voor staan - vrede, vrijheid, geweldloosheid - onderuitschoffelen met geweld'. Overigens ontkent de beweging stellig dat ze uit is op geweld. Ze wil haar doelen juist op vreedzame wijze bereiken. Vooralsnog lijkt ze zich aan die strategie te houden. In een aantal landen, waaronder Duitsland, is Hizb ut-Tahrir wel verboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden