Van der Laan: Ik wil schone vechtsport

amsterdam – Wrede bijnamen, getatoeëerde lichamen en veel bloed, dat is freefight. De extreme vechtsport trekt wedstrijdorganisatoren die banden met de georganiseerde misdaad hebben en ’ondernemers’ die hun geld steken in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

Daarom wil de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) de mogelijkheid hebben om grote freefightgala’s te verbieden.

Gisteren stuurde Van der Laan voorstellen naar de gemeenteraad over hoe hij dat wil aanpakken. Hij beschrijft in een bijlage – waarover Trouw beschikt – hoe de sport met de zware misdaad is verweven. Tijdens een controle bij een vechtsportgala bleek, meldde het Bureau zware criminaliteit van de politie Amsterdam-Amstelland, dat zestig procent van de bezoekers een strafblad had voor drugs-, wapen-, vermogens- en geweldsdelicten.

„Van deze gala’s worden er te veel in Amsterdam gehouden”, reageerde Van der Laan geschokt toen hij de politierapportage ongeveer een maand geleden onder ogen kreeg. Volgens de politie lijken deze gala’s op ’netwerkbijeenkomsten van grote criminelen’.

De burgemeester benadrukt dat zijn maatregelen niet gericht zijn tegen wat er in de ring gebeurt, maar om de ’zaken’ die daarbuiten worden gedaan. „Hoewel ook tussen de vechters verkeerde typen zitten, gaat het mij om zware criminelen die zich met zo’n gala bemoeien. Zeg maar gerust: de feitelijke beslissers bij die evenementen. Tegen die bemoeienissen kunnen we als gemeente iets doen, niet tegen lieden die gewoon een freefightwedstrijd willen bekijken. Ik wil een schone vechtsport.”

Van der Laan wil organisatoren van vechtsportgala’s verplichten een vergunning aan te vragen. „Dan kan de gemeente de antecedenten van organisatoren toetsen. We willen ook de foute financiers, malafide beveiligers en witwassende sponsors tegenhouden”, zegt de burgemeester. „Met de wet Bibob kunnen we het doopceel lichten van iedereen die een financiële band met zo’n gala heeft. Ik heb een brief klaarliggen die binnenkort naar de Tweede Kamer en de minister van veiligheid gaat met het verzoek vechtsportgala’s onder Bibob te laten vallen.”

Amsterdam gaat strikt kijken naar contracten die organisatoren hebben met locaties waarvan de gemeente (deels) eigenaar is, bijvoorbeeld de ArenA, Sporthallen Zuid en de Passenger Terminal Amsterdam, waar geregeld freefightgala’s worden gehouden. „Als uit onze informatie blijkt dat de organisator niet te goeder trouw is, moet die worden geweigerd, voor zover dat juridisch mogelijk is.”

Van der Laan wil één vrees wegnemen. „Het gaat mij niet om de sport, maar om de link met de georganiseerde misdaad. De reguliere kickboksvereniging mag hier beslist geen last van hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden