Van der Laan: Er mag best extra geld naar Rotterdam-Zuid

Burgemeester Eberhard van der Laan Beeld ANP
Burgemeester Eberhard van der LaanBeeld ANP

De plannen voor Rotterdam-Zuid om het gebied weer beter leefbaar te maken, kunnen rekenen op de financiële steun van Amsterdam, Den Haag en Utrecht. 'Er mag vanuit het Rijk best wel wat extra geld naar Rotterdam-Zuid ten koste van de drie andere grote gemeenten', stelde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zaterdag tijdens de burgertop in de Rotterdamse Ahoy.

Als voorzitter van de zogeheten G4-gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) gaf Van der Laan niet direct geld, maar pleitte hij voor een andere verdeling van rijksgelden in het voordeel van Rotterdam-Zuid. Het stadsdeel is qua inwonertal zo groot als Eindhoven. Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst vond het een sympathiek gebaar en sprak nogmaals zijn steun uit voor het nationaal programma voor het gebied.

In Rotterdam-Zuid moet komende jaren op tal van terreinen veel gebeuren, zoals op onderwijs, werkgelegenheid en wonen. Vergeleken met landelijke cijfers laat Zuid een negatiever beeld zien. Zo ligt het percentage schoolverlaters tussen de 17 en 23 jaar er op 21 procent. Landelijk is dat 7 procent. Directeur Marco Pastors van het nationaal programma voor Rotterdam-Zuid noemde het gebied 'het slechtste deel van Nederland.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden