Van der Knaap is 'verschrikkelijk geschrokken'

(Novum) - Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) is 'verschrikkelijk geschrokken' na klachten van een vrouwelijke matroos dat verkrachting en groepsaanrandingen hebben plaatsgevonden op marinefregat Hr. Ms. Tjerk Hiddes van de Koninklijke Marine. Hij zei dit donderdag in het tv-programma Netwerk. "Dit kan niet waar wezen", zei de bewindsman in het programma, "ik had het graag gelijk gehoord." De daders en hun leiddinggevenden moeten volgens de bewindsman disciplinair worden gestraft als de commissie die hij dinsdag instelde deze aanbeveling doet.

De onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar seksuele intimidatie binnen Defensie. Directe aanleiding is de melding van de vrouw aan boord van de Tjerk Hiddes. Sinds januari vorig jaar zijn er enkele tientallen meldingen geweest van seksuele intimidatie binnen Defensie. Voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP stelde donderdag in De Telegraaf dat 'cocaïnegebruik, seksuele intimidatie, zuipfestijnen in havens en dierenseksfilms bij het ontbijt' op het marinefregat voorkwamen.

Van der Knaap stelt in het programma dat de meldingen zo omvangrijk en dermate extreem zijn dat hij ze niet zelf gaat behandelen. De aanbevelingen van de commissie 'zullen zwaar wegen'. Volgens de bewindsman horen leidinggevenden die niets hebben gedaan na een dergelijke melding en misbruik maken van hun leidinggevende positie, niet thuis bij Defensie. Als de commissie concludeert dat mensen in de fout zijn gegaan, moeten ze weg, zei Van der Knaap in het programma. Ook moeten vertrouwenspersonen eventueel van buiten komen. Als de commissie dit wil, dan zal hij dit overnemen. Vertrouwenspersonen zijn nu in dienst van het ministerie.

De staatssecretaris heeft niet de indruk dat de zaak het topje van de ijsberg is. Hij wil nu eerst laten onderzoeken 'wat de waarheid is'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden