Van der Heijden wil prijs investeren in boek over kindermisdrijven

DEN HAAG (ANP) - A.F.Th. van der Heijden, Elsbeth Etty en Joke van Leeuwen hebben De Gouden Uil 1997 gewonnen. De jury van deze Nederlands/Vlaamse boekenprijs heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Van der Heijden krijgt de prijs in de categorie 'fictie' voor 'De tandeloze tijd, deel 3: het Hof van Barmhartigheid' en 'Onder het plaveisel het moeras'. De andere genomineerden waren Hugo Claus ('De geruchten'), Renate Dorrestein ('Verborgen gebreken'), J.J. Voskuil ('Het Bureau I/Meneer Beerta' en II/'Vuile handen') en Benno Berhard voor zijn bundel 'De schipbreukeling'.

Elsbeth Etty won met 'Liefde is heel het leven niet' (over Henriëtte Roland Holst) de prijs voor de beste biografie. Andere genomineerde biografieën waren 'Geluk. Het leven van Herman Heijermans' van Hans Goedkoop, 'Heineken. Leven in de brouwerij' (Barbara Smit), 'De vloek van Oesovo' van Reinout van der Heijden en Gerard Mulder en Paul Koedijks 'Lees die krant! Geschiedenis van het naoorlogse Parool.'

In de categorie Kinder- en Jeugdboeken won Joke van Leeuwen met 'Iep'. Zij ontving daarvoor onlangs al de Woutertje Pieterse Prijs. Andere genomineerden waren Willy Van Dorselaer ('De wraak van de marmerwerker'), Harrie Geelen ('Jan en het gras'), Bart Moeyaert ('Mansoor') en Karlijn Stoffels met 'Mosje en Reizele'.

Aan de Gouden Uil is een bedrag van 40 000 gulden verbonden. Het is de derde keer dat de prijzen zijn toegekend. De prijs is een initiatief van de Standaard Uitgeverij, het Vlaamse blad Humo en de BRTN.

Omdat Van der Heijden zaterdag ziek was, ontbrak hij bij de bekendmaking van de winnaar. Wel liet de schrijver in een verklaring weten dat hij het prijzengeld zal investeren in een nieuw boek over misdrijven tegen kinderen. Dat doet hij in het licht van (onder andere) de affaire-Dutroux.

Van der Heijden: “In Nederland heeft men er na recente gevallen van kinderdoding voor gekozen de pers zoveel mogelijk buiten de deur te houden; in België beweert men nu al dat de waarheid omtrent de kindertragedies nooit integraal aan het licht zal komen omdat allerlei hoogwaardigheidsbekleders elkaar de hand boven het beboterde hoofd houden.”

“Werk aan de winkel dus voor de romanschrijver die er zíjn methoden van onthullen op nahoudt”, aldus Van der Heijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden