Van der Ham (D66) ziet wel wat in btw-heffing op wiet

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Coffeeshops gaan hun inkomsten onder de loep nemen. De reden hiervoor is een voorstel van Boris van der Ham (D66) om accijns te heffen op wiet.

De Bond van Cannabis Detaillisten, met tweehonderd coffeeshops de grootste brancheorganisatie in Nederland, kondigt aan onderzoek te willen doen naar de inkomsten van de aangesloten coffeeshops. De bond wil graag weten hoeveel procent de verkoop van cannabis uitmaakt van de totale omzet van coffeeshops. Dat is nodig om te bepalen hoeveel het de fiscus oplevert als alle 725 Nederlandse coffeeshops btw zouden betalen.

Op dit moment betalen exploitanten van coffeeshops alleen winstbelasting. Boris van der Ham (D66) stelde deze week Kamervragen aan de ministers Bos van financiën en Klink van volksgezondheid om de mogelijkheid voor het heffen van btw te laten onderzoeken.

Willem Panders van de Bond van Cannabis Detaillisten spreekt van een lovenswaardig initiatief. „Iedere vorm van regulering juichen wij toe. Voor de coffeeshophouders is het een teken dat de branche eindelijk wordt erkend. Het kan ook voordelig zijn, omdat ondernemers met een btw-nummer investeringen kunnen terugvorderen op de belasting.”

Het probleem waartegen de branche aanloopt, los van alle politieke bezwaren om softdrugs te reguleren, is dat er geen cijfers bestaan over de omzetverhoudingen. „De ene coffeeshop zit in het centrum van Amsterdam en haalt een groot deel van zijn inkomsten uit de verkoop van drank, terwijl de plattelandsshop het moet hebben van de verkoop van cannabis.”

Met het onderzoek wil de branche aantonen hoeveel de schatkist kan verdienen als er een btw van 19 procent wordt ingevoerd. Coffeeshophouders zijn volgens Panders bereid dit te betalen, mits dezelfde overheid ook de teelt van wiet gaat reguleren. „Dan haal je deze sector uit het criminele circuit en daalt bovendien de prijs die coffeeshophouders voor een gram cannabis moeten betalen.”

Van der Ham kwam op het idee om naast winstbelasting ook btw te heffen na een werkbezoek aan de Californische stad Oakland. Hier wordt al enige tijd een accijns van 1,8 procent over medicinale wiet geheven. Een vergelijkbare regeling zou de Nederlandse schatkist jaarlijks naar verwachting enkele miljoenen kunnen opleveren. Een btw van 19 procent levert mogelijk enkele tientallen miljoenen euro op.

Naast de btw van 1,8 procent op de verkoop van cannabis, wil Van der Ham de teelt reguleren en de telers – net als de coffeeshophouders – winstbelasting laten betalen. Het gaat dan niet meer om 1,8 procent, maar om een percentage dat kan oplopen tot 52 procent . In potentie kan dit de fiscus honderden miljoenen opleveren.

Emeritus hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Utrecht Frank Bovenkerk noemt het plan sympathiek, maar geeft het weinig kans van slagen. In het kader van het project Hennepteelt in Nederland deed hij onderzoek naar het onderwerp. „Een belangrijk deel van de hennepteelt is in handen van criminele bendes die nooit belasting gaan betalen. Die lieden zijn maar met één ding geholpen en dat is de illegaliteit. Dit soort bendes levert voor een groot deel aan het buitenland. Dat gaat gepaard met smokkelactiviteiten en daar krijgt de overheid nooit iets van te zien.”

Volgens Bovenkerk zullen er hooguit enkele huistelers bereid zijn om winstbelasting over hun inkomsten te betalen.

(FOTO AFP ) Beeld AFP
(FOTO AFP )Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden