Van der Haar ziet toekomst veldrijden somber in

teruggang | In België, het mekka van de veldrijsport, blijft het publiek weg bij crosses. Dat heeft gevolgen voor alle renners.

Het vlakke land van chansonnier Jacques Brel kraakt. Op de Vlaamse akkers waar de deugden van de laatste echte flandriens convergeren, hijsen veldrijorganisaties de stormbal. Kustgemeente Koksijde, in 2012 nog goed voor 60.000 toeschouwers op het WK, leurt met toegangskaarten voor de Wereldbeker dit weekeinde. "De sport heeft betere tijden gekend", weet veldrijder Lars van der Haar (25).

De vergelijking tussen Koksijde nu en toen is wellicht iets te gemakkelijk. Een WK staat op eenzame hoogte in België; het is het equivalent van de Vlaamse Hoogmis in april. Niets houdt de Vlamingen 's winters thuis voor de wereldkampioenschappen; venijnige westenwinden niet, laat staan grenzen. En juist dat seizoen was de Belgische dominantie in het veld op haar piek. Alles kwam dan ook samen in de duinpannen bij Koksijde.

Een nuancering als deze lost de zorgen over komende zondag niet op. Een aantal Belgische organisatoren luidde afgelopen weken de noodklok. De crossen in Sint-Niklaas, Ruddervoorde en Niel zagen soms de helft van het aantal toeschouwers van vorige jaren de kassa's passeren. In Sint-Niklaas kwamen er van de voorheen 8000 betalende bezoekers nog maar 4000. In Niel, Ruddervoorde maar ook Zonhoven, monumenten op de crosskalender, bleven veel fans weg.

Is de zeepbel gebarsten? In België zijn ze er niet over uit. "Ik kijk er in elk geval niet van op", zegt Van der Haar, die door een blessure de opening van het seizoen moest missen. De Nederlander meldde zich overigens vorige week opnieuw in de ziekenboeg, nu met een spierscheuring.

Volgens Van der Haar liggen de oorzaken voor de afgenomen interesse voor de hand: "Er zijn crossen geweest waar geen van de toppers aan de start stond. Dan komt het publiek ook niet."

"Het zijn inmiddels andere tijden", weet Van der Haar. "De wedstrijden zijn anders, sneller. Er wordt zo hard gereden in de eerste twee ronden dat het tempo iedereen versmoord. Dan word je vanzelf selectiever in je programma." Voorbij zijn de tijden van boegbeeld Sven Nys toen iedereen twee races in een weekeinde reed.

De naam Nys valt in dit verband wel vaker deze weken. UCI-commissaris voor veldrijzaken Peter Van Den Abeele bestempelde diens afscheid vorig jaar als breekpunt. "Niemand lijkt de impact van het afscheid van Sven Nys te beseffen", reageerde hij op Veldritkrant.be. Van der Haar valt Van Den Abeele bij. "In één klap tijd zijn een paar grote namen vertrokken: Nys, Bart Wellens, Niels Albert. Die mannen namen heel veel fans mee. Bussen vol. Zulke fanbases hebben jonge piepers als Mathieu van der Poel en Wout Van Aert nog lang niet."

"De sport verkeert momenteel in een overgangsfase", stelde commentator Michel Wuyts eerder deze week in de Vlaamse media. Daarmee zijn de zorgen van de organisatoren nog niet weg. Als de terugloop aanhoudt betekent dat eenvoudig dat sommigen op termijn de deuren moet sluiten. Als ook de sponsoren afhaken dan is het echt over, waarschuwde de verantwoordelijke voor Zonhoven. "Dat heeft natuurlijk weer consequenties voor ons renners", kijkt Van der Haar nog wat verder. De Nederlander stapt per 1 januari over naar Trek, de Belgische veldrijploeg van Nys. Ook Van der Poel heeft een Belgische broodheer, net als het gros van de buitenlandse veldrijders.

Wat zeker heeft bijgedragen aan de tanende belangstelling langs het parcours is de opmars van de decoder. Door bezuinigingen bij de publieke omroep VRT sprongen verschillende commerciële zenders in het gat. Bijgevolg zijn de regelmatigheidsreeksen als Superprestige, Wereldbeker en Bpost-Trofee alleen nog op verschillende betaalkanalen te zien. De kijkcijfers in België zijn stabiel gebleven. Buitenlandse fans staan echter in de kou, weet Van der Haar. "Ik hoor van veel Nederlanders dat cross niet meer te zien is. De NOS zendt niets uit. Dát baart mij zorgen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden