Van der Haar krijgt de titel niet cadeau

Concurrenten blijven lang bij, maar uiteindelijk geeft zijn 'grote motor' de doorslag

EDO STURM

GASSELTE - Lars van der Haar kreeg gisteren zijn nationale titel bij het veldrijden niet cadeau. De 22-jarige Woudenberger rekende in het mulle zand en in het bos bij Gasselte pas laat in de wedstrijd af met Corné van Kessel. Thijs van Amerongen eindigde als derde.

"Zij hebben mij er zwaar voor laten werken", zei Van de Haar na afloop van het NK opgelucht. Met name Van Kessel (22), die zich dit seizoen steeds nadrukkelijker van voren toont, beet zich vast in het wiel van de Nederlands kampioen. De tussensprintjes die Van der Haar plaatste op het geaccidenteerde terrein in Drenthe, hadden het eerste halfuur nauwelijks effect. Van Kessel was niet onder de indruk. Vlak achter beiden reed Van Amerongen, een coureur die met het verstrijken van de jaren (27) langzaam richting de veldrijtop groeit. "Een goede ontwikkeling", meende Van der Haar over de Nederlandse aanwas in het veld.

Het was de 'grote motor' van de nationaal kampioen die uiteindelijk de doorslag gaf in Gasselte. Van der Haar, die deze winter voor het eerst een regulier cross-seizoen bij de elite rijdt, kon op inhoud het gevaar van Van Kessel beteugelen. "Ik wist dat Corné goed zou zijn. Dat heeft hij het hele seizoen al bewezen." Van der Haars tactiek was erop aangepast, bekende hij. "Ik wist dat ik hem onder druk moest zetten om hem uiteindelijk te breken."

Vorig jaar op het NK in Hilvarenbeek moest de 1 meter 69 korte renner afrekenen met zijn naamgenoot Lars Boom. Toen besloot 'kleine Lars' een ronde voor het eind een sprint te ontlopen en weg te rijden bij Boom.

Het is Van der Haars vierde nationale titel op rij. De eerste twee veroverde hij bij de beloften. Die categorie werd gisteren zonder enige noemenswaardige strijd gewonnen door Mathieu van der Poel, het volgende crosstalent dat zich aandient.

Januari werd door Van der Haar bij het begin van dit veldrijseizoen bestempeld als 'de maand van de waarheid'. Met het NK en over drie weken het WK in eigen land in het vooruitzicht, was het zaak de eerste maanden niet al te diep in de reserves te tasten. Zo luidde het plan althans.

Januari brengt nu echter nog een andere, niet ingecalculeerde, druk met zich mee. Van der Haar leidt in het Wereldbekerklassement, voor alle Vlaamse topfavorieten. Hij kan die trui over twee weken tijdens de laatste manche in Nommay (Frankrijk) definitief grijpen. Hij zou daarmee de eerste Nederlander sinds jaren zijn die het UCI-klassement wint. Zijn ploegleider Richard Groenendaal was in 2004 de laatste. Van der Haar: "Die druk kan ik prima aan. Het is toch speciaal met deze trui in het vizier."

Het sluitstuk voor Van der Haar is het WK in Hoogerheide, Brabant in het weekeinde van 1 en 2 februari. Ook hier proeft Van der Haar geen druk. Hij wordt door de Belgen weliswaar in de rol van favoriet gedrukt, zelf is hij minder vooruitstrevend over zijn kansen. "Als alles meezit, misschien."

"Ik ervaar meer druk op dit NK dan welke wedstrijd dan ook. Hier móet ik winnen, het WK kán ik winnen."

Zodra de druk toeneemt, wil Van der Haar nog wel eens in de stress schieten. Het is met de jaren minder geworden, geeft hij zelf aan. Vooral ook dankzij de steun van zijn trainer Groenendaal.

Aan die succesvolle samenwerking komt per 1 maart een einde. Van der Haar stapt van de opleidingsploeg, nog altijd gesponsord door de Rabobank, over naar Argos-Shimano.

Van de Haar wordt de eerste en vooralsnog enige veldrijder bij het team van ploegbaas Iwan Spekenbrink, die vandaag zijn nieuwe hoofdsponsor bekendmaakt. "Ik weet niet welke bedrijf het wordt", grijnst Van der Haar, gevraagd naar de naam van de nieuwe geldschieter. "Ik vlieg tegelijkertijd naar Spanje, even lekker trainen in de warmte en mijn batterijen opladen."

Groot gat tussen Vos en nummer twee
De concurrentie, voor zover je daarover nog mag spreken, was allang blij met de ereplaatsen achter Marianne Vos. De 26-jarige Brabantse veroverde gisteren in Gasselte haar vierde Nederlandse titel veldrijden. Nadat Vos de streep had gepasseerd, bleef het heel lang leeg in de finishstraat.

Na ruim anderhalve minuut rolde Sophie de Boer uitgeteld over de eindstreep, gevolgd door Sabrina Stultiens. De Boer was opgetogen over zilver. Ze sukkelde een halfjaar met haar gezondheid na een fikse val. Over Vos had ze zich op voorhand geen illusies gemaakt. "Marianne is enorm in vorm. Alleen pech had haar van deze titel kunnen afhouden." Stultiens had stilletjes gehoopt dat de strandrace in Egmond van zaterdag Vos veel van haar krachten had gekost, m aar daar was geen sprake van.

Elke droom die Stultiens had, werd door Vos bij het ingaan van tweede bocht gisteren naar de vaantjes geholpen. "Marianne reed weg. Toen stond het voor mij al wel vast dat die tweede en derde plek voor mij en Sophie een overwinning zouden zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden