Van der Haar is uitgeleerd en lost mentor Boom af

Jeugdige kampioen zou ook weleens hoge ogen kunnen gooien in strijd om de wereldtitel, 'mits het in VS gevroren heeft'

EDO STURM | HILVARENBEEK

Lars van der Haar hoeft niets meer van Lars Boom te leren. De twee koppen kleinere naamgenoot van Boom bewees op het NK veldrijden dat hij eindelijk op eigen benen kan staan. Hij is zijn mentor voorbijgestreefd. "Twee jaar geleden vroeg ik Boom vlak voor het NK nog wat ik tegen de zenuwen kon doen", verwoordde de kersverse 21-jarige nationaal kampioen zijn tocht naar rijpheid.

Gisteren, met nog een paar minuten op de klok vóór het startschot, keuvelde 'kleine' Lars ontspannen met zijn grote voorbeeld in het veld. Nog niet zo lang geleden keek hij verkrampt met zijn handen onderin het stuur voor zich uit. Zwijgend. Bang om vlak voor de start uit zijn concentratie te worden gehaald. "Ik heb in korte tijd heel veel geleerd." Met dank aan 'grote' Lars.

Die laatste was de eerste om zijn zes jaar jongere collega te complimenteren met zijn eerste nationale titel bij de profs. "Lars is een mooie opvolger. Ik ben trots op hem." De bijna vaderlijke woorden aan het adres van Van der Haar waren een voltreffer. De kampioen kon een glimlach niet onderdrukken. Nog niet zo lang geleden zou hij van kleur zijn verschoten.

De Woudenberger treedt met zijn 21 jaar in de voetsporen van zijn naamgenoot. Boom won in 2007 op dezelfde leeftijd zijn eerste NK, in de blubber in Woerden. De Brabander legde daarna nog vijf jaar lang een claim op de trui met de driekleur. Het zei veel over de overmacht van Boom, maar tegelijk ook iets over het gebrek aan serieuze tegenstand. Toen Boom na 2009 het veldrijden als training voor zijn wegseizoen ging beschouwen, devalueerde hij de rood-wit-blauwe trui tot een goedkope prijspakker, luidde de kritiek. De paar wedstrijden die Boom in de winter rijdt, doen een wielerdiscipline die door NOC-NSF is afgeserveerd nauwelijks goed, bromden coryfeeën als Adrie van der Poel.

Van der Haar heeft gezworen die route niet te volgen. Hij noemt zich veldrijder. Niets meer en niets minder. Met een wereldtitel als ultieme uitdaging. In België wordt Van der Haar getipt als kanshebber voor de titel over een paar weken in het Amerikaanse Louisville. Een plek in de topvijf is veel waarschijnlijker, meent hij zelf. "Mits het net als hier in Hilvarenbeek gevroren heeft." Dat de Vlamingen hem in een favorietenrol duwen is onderdeel van hun tactiek. Hij haalt zijn schouders erover op, lachend. De Belgen zijn echt niet bang voor Lars van der Haar uit Woudenberg, weet hij. Ze houden hem hooguit in de gaten.

En toch zal de uitslag in Vlaanderen met belangstelling zijn gevolgd. Mocht het straks in de VS vriezen is Van der Haar verre van kansloos. Hoe harder de ondergrond hoe sneller de Nederlander. "Woensdag was ik hier voor een training en had ik wel even schrik voor de blubber. Daarmee ben ik niet echt in het voordeel." Het parcours in Safaripark Beekse Bergen was gisteren echter zo hard als beton. Ideale omstandigheden voor de kleine crosser uit het midden van het land. Maar dat hij zijn naamgenoot op het NK zo snel achter zich liet, had hij niet durven hopen. "Oei, dacht ik na nauwelijks een kwart wedstrijd. Dit gaat wel erg voortvarend." Hij liet zich echter niet van de wijs brengen door de situatie. Met elke bocht nam Van der Haar meer afstand van zijn leermeester.

Boom berustte in zijn tweede plaats. Wat mocht hij meer verwachten met maar twee veldritten deze winter in de benen? "Het is goed voor deze sport dat Lars gewonnen heeft", zei hij zonder aarzeling. Boom heeft dit jaar bewust afstand genomen van het veldrijden. "Maar dit betekent zeker niet een definitief afscheid van het crossen", bekende de wereldkampioen van 2008. Die nationale titel wil hij terug.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden