Van der Geest ziet niets in tweekamp

Grim Vuijsters wil olympische kwalificatie met Dennis van der Geest betwisten op de judomat. Zijn concurrent weigert.

Een sportieve tweestrijd zou het conflict over olympische kwalificatie in de judoklasse tot 100 kilogram moeten beslissen. Als afwezige eiser bracht Grim Vuijsters deze vervangende vordering gisteren voor de voorzieningenrechter in Utrecht.

De Brabantse judoka deed dat bij monde van zijn advocaat Harro Knijff, aangezien hij zelf op trainingskamp is in Japan. Dennis van der Geest, wel in de rechtszaal aanwezig, was duidelijk in zijn reactie: „Dit slaat nergens op. Ik zit midden in mijn opbouw voor de Olympische Spelen, er is nu geen ruimte voor wedstrijden.”

Van der Geest is door de judobond bij NOC-NSF voorgedragen voor de Olympische Spelen. Vuijsters vecht die beslissing aan op grond van de betere resultaten die hij behaalde. Vuijsters hoorde begin april tot zijn verbijstering dat hij nooit kans heeft gemaakt op kwalificatie, terwijl hij wel in die veronderstelling verkeerde.

Rechter G.A.M.E Van der Burg-Van Geest hoorde de pertinente weigering van Van der Geest met spijt aan. Ze zag wel wat in de vordering van een tweekamp gedaan op grond van ‘redelijkheid en billijkheid’. „Als Van der Geest dit ook een goede oplossing had gevonden, zou het kunnen.”

Nu het ‘schikkingsvoorstel’ geen oplossing is, bleef ze zitten met weinig nieuwe gezichtspunten. Van der Burg vroeg om het document waarin staat gemotiveerd waarom Van der Geest beter is dan Vuijsters, maar kreeg slechts een zwakke mondelinge toelichting van bondscoach Maarten Arens: op grond van zijn succesvolle verleden.

Dennis van der Geest onderschrijft de geldigheid van zijn olympische kwalificatie, de judobond meent te goeder trouw te hebben gehandeld door hem af te vaardigen en Grim Vuijsters claimt dat hij op grond van betere resultaten recht heeft op de startplaats.

Alles draait in dit conflict om communicatie, of beter: een gebrek eraan. Wat voor de ene partij helder is, is voor de andere partij volstrekt onduidelijk. Van der Geest („Ik heb gedaan wat ik moest doen”) en de judobond houden staande dat de Haarlemmer vanaf vorig jaar maart een beschermde status heeft. Vuijsters is nooit een concurrent geweest, maar zegt dat niet te hebben geweten.

Uit de betogen blijkt dat diverse malen in details gesproken is over het olympische traject tussen bondscoach Maarten Arens en Dennis van der Geest, beiden verbonden aan dezelfde Haarlemse judoclub Kenamju.

Volgens Arens had het Vuijsters duidelijk moeten zijn dat hij nooit in beeld is geweest voor kwalificatie. Dat was hij zelfs niet tijdens een eerste evaluatie van het beleid in oktober 2007, toen Vuijsters een nominatie had behaald en Van der Geest niet. Volgens Arens hebben Vuijsters en zijn coach Jan de Rooy het olympische traject niet goed genoeg bestudeerd.

Een duidelijke omschrijving daarvan werd niet overlegd. Verwezen werd naar de klasse-indeling van de judoka’s, waarin Van der Geest in categorie 1 en Vuijsters in categorie 3 was ingedeeld. En naar de lijst waarop stond naar welke toernooien de judoka’s werden afgevaardigd.

Vuijsters mocht niet naar alle toernooien, Van der Geest wel. Dat had de aanwijzing moeten zijn in wat een puzzel lijkt. Toen Vuijsters in februari Van der Geest in Parijs versloeg, en beide judoka’s een nominatie afdwongen, kwam de discussie over de tweestrijd op gang. Toen had de judobond kunnen laten weten dat de zaak al was beslist.

Maar Vuijsters kreeg na zijn nominatie van de JBN echter een felicitatiebrief en op de website van de bond verschenen berichten over de concurrentiestrijd tussen de twee judoka's.

Zelfs toen de door Vuijsters ingeschakelde belangenvereniging NL Sporter met vragen over de selectieprocedure kwam, gaf de bond niet thuis. Dat gebrek aan transparantie is de voornaamste klacht van advocaat Knijff.

Uitspraak op vrijdag 13 juni.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden