Van der Geest vreest teloorgang topjudo in Nederland

Voormalig coach en technisch directeur hekelt beleid dat de sport op Papendal centraliseert

Het Nederlandse topjudo is weer wat het twaalf jaar geleden was: 'een bijna stuurloos schip', deinend op golven van 'politieke en persoonlijke belangen'. De vergelijking wordt gemaakt door voormalig technisch directeur van de judobond Cor van der Geest, ontwaakt uit een nachtmerrie.

In de tijd waaraan hij refereert, was het niet ongewoon dat Cor van der Geest bommen gooide om te shockeren. In zijn rol als vredestichter kwam er vervolgens rust binnen het explosieve Nederlandse judo, dat zich ontwikkelde tot een succesvolle olympische sport. Maar niet lang meer, zo vreest Van der Geest.

Gisteren liet de gepensioneerde Haarlemmer zijn voornemen varen om zich niet meer in het openbaar te uiten over topsport. In een brief aan de leden van de bondsraad van de judobond (JBN) en betrokkenen schrijft hij over incapabele bestuurders en ontwikkelingen die de oorzaak zijn van de huidige impasse.

Het onder druk van NOC-NSF gevoerde beleid van centralisatie zal in tien jaar de piramide onder de topsport ondermijnen.

In die mening staat Van der Geest niet alleen. Zijn voormalige tegenstrever en succescoach Chris de Korte heeft zich ook op die wijze geuit. Maar Van der Geest was voor zijn terugtreden als technisch directeur eind 2012 door de Judobond en NOC-NSF gevraagd een erfenis na te laten in de vorm van een beleidsvisie.

Van der Geest adviseerde in te zetten op onder meer versterking van de vier bestaande steunpunten voor topjudo. Vervolgens werd tot zijn verrassing de onervaren Ben Sonnemans zonder inwerkperiode als zijn opvolger aangesteld. Die stuurde ongelukkig manoeuvrerend aan op snelle centralisatie. Dat veroorzaakte dusdanig veel commotie onder trainers en judoka's dat het zijn ondergang betekende: na de teleurstellende WK werd hij vorige maand uit zijn functie ontheven.

Van der Geest schrijft wat velen vermoeden: Sonnemans was een marionet van NOC-NSF, dat als voorwaarde voor financiële steun eist dat "het topjudo binnen 24 maanden centraal zal zijn georganiseerd. Deze bindende eis staat haaks op het beleid in het visiestuk dat door de hele technische staf werd gedragen, en waarover ik van NOC-NSF, het bestuur van de JBN en Theo Fledderus (algemeen directeur, red). geen wanklank hoorde."

Achterliggende gedachte van die eis: "De CTO's (centrale topsportcentra, red) en Papendal moeten een succes worden en daar moet judo ingepast worden, dwars tegen onze historie in." Cor van der Geest in een mondelinge toelichting: "Dat Papendal rendabel moet zijn, begrijp ik. Maar dat mag niet ten koste van de topsport gaan."

Bij de judobond is men niet verrast door de reactie van de voormalige technisch directeur. Voorzitter Willem Jan Stegeman zei tegen het ANP dat het geen geheim is dat Van der Geest een ander beeld heeft bij de uitwerking van de visie over topjudo dan zijn bestuur.

"Ik heb het idee dat het bestuur niet goed weet hoe het draagvlak voor centralisatie is", aldus van der Geest.

Hij legt in zijn brief uit dat een individuele contactsport als judo staat of valt met onderlinge strijd en sparringpartners. Juist die sparringpartners zullen niet op een centrale plek gaan wonen.

"Judo is groot geworden door onderlinge strijd en die zal er altijd moeten blijven. Op Papendal of waar dan ook is dat weg."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden