Van der Geest voorbijgestreefd

Het tijdperk van Dennis van der Geest lijkt voorbij. Olympische deelname loopt groot gevaar door het succes van concurrent Grim Vuijsters.

Vorige maand sprak Dennis van der Geest enigszins denigrerend van een ’vervelend akkefietje’, nadat hij tijdens de Super Wereldbeker van Parijs in de klasse +100 kilogram had verloren van Grim Vuijsters. Gisteren eindigde de bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen in Athene voor de tweede maal achter zijn Nederlandse concurrent, en lijkt een nieuwe olympische avontuur voorbij.

Haarlemmer Van der Geest (32) heeft lang geteerd op zijn olympische medaille van 2004 en zijn wereldtitel in de (niet olympische) open klasse uit 2005. Na dat laatste wapenfeit behaalde hij mede door blessures geen aansprekende resultaten meer.

Omdat hij in Nederland geen concurrentie had, werd Van der Geest vorig jaar afgevaardigd naar EK en WK. Daar dwong hij geen olympische nominatie af. Vorige maand deed hij dat wel met een vijfde plaats in Parijs. Daar werd hij in de strijd om brons echter in een direct duel verrast door de op late leeftijd opbloeiende Vuijsters (25).

Het was de eerste keer dat Dennis van der Geest en Grim Vuijsters tegen elkaar op de mat stonden. Dat kwam mede doordat Van der Geest de afgelopen jaren afzegde voor de Nederlandse titelstrijd. Dat evenement was hij ontgroeid.

In tegenstelling tot wat Van der Geest wilde doen geloven, blijkt zijn verlies in Parijs geen incident. Het zelfvertrouwen dat bij Vuijsters in het verleden ver te zoeken was, is dit seizoen prominent aanwezig. Van der Geest moet ervaren dat het na een ’tussenjaar’ en blessures moeilijk terugkomen is.

In Parijs, waar Vuijsters met een derde plaats voor de tweede maal een olympische nominatie scoorde, eiste hij al een plaats in de olympische equipe op. Hij liet daar vorige week in Hamburg en gisteren in Praag derde plaatsen op volgen.

Van der Geest trok zich vorige week in Hamburg met een rugblessure terug. Gisteren verloor hij zijn eerste partij en kwam via de herkansing niet verder dan een zevende plaats. Waar het olympische nominaties aangaat, staat Vuijsters met 4-1 voor. Op de Europese ranglijst heeft hij het dubbele aantal punten. Bovendien versloeg hij vorige week drievoudig wereldkampioen Alexander Mikhaylin en de regerende wereldkampioen Teddy Riner.

Van der Geest kan Vuijsters theoretisch passeren door in april tijdens de EK een medaille te winnen. Naar dat EK kan, net als naar de Spelen, slechts één judoka per klasse worden afgevaardigd. Vuijsters eist die plaats op.

Woensdag wordt de selectie bekendgemaakt. Bondscoach Maarten Arens laat telefonisch vanuit Praag weten dat de keuze in de +100 klasse ’nog helemaal open’ is. Eerder vorige week zei hij zich ongeacht het resultaat in Praag het recht voor te behouden Van der Geest af te vaardigen. Het is dus de vraag of wordt gekozen voor een nieuw talent, of voor de op zijn retour zijnde vedette.

Jan de Rooy, trainer van Vuijsters, vreest het laatste scenario. Hij waarschuwde er vorig jaar in Rio de Janeiro al voor, toen Van der Geest voor de WK de voorkeur kreeg boven zijn pupil, de drievoudige Nederlandse kampioen.

Hij vindt dat Dennis van der Geest een beschermde status heeft die niet wordt geschraagd door resultaten. En hij vindt dat Vuijsters dit jaar heeft bewezen de betere judoka te zijn. Maar waar de selectienormen voor de Spelen helder zijn, zijn ze voor de EK vaag.

Daarbij komt dat bondscoach Maarten Arens trainer is van Kenamju, de club van Van der Geest. Bovendien is vader Cor van der Geest technisch adviseur. Hij heeft vorige week, nadat zijn andere zoon Elco werd uitgeschakeld voor de Olympische Spelen, laten weten zich niet met de keuze te bemoeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden