Van der G. krijgt weer gelijk

Rechter: Moordenaar Pim Fortuyn hoeft niet verplicht naar psycholoog

Volkert van der G. heeft terecht geweigerd om zich verplicht te laten begeleiden door een psycholoog. De Haagse rechtbank oordeelde gisteren in een kort geding dat Van der G. heeft voldaan aan een voorwaarde die werd gesteld bij zijn vervroegde vrijlating in mei 2014.

Die voorwaarde luidde dat hij zich moest laten begeleiden door een psycholoog of een psychiater, zolang deze dat nodig vond. Doel was het 'coachen' van de moordenaar van Pim Fortuyn bij zijn reïntegratie in de samenleving. Die begeleiding begon een paar weken na zijn vrijlating. In maart 2015 besloot de psychiater dat het traject was afgerond. In december van dat jaar liet het OM Van der G. weten dat hij zich tevens moest laten begeleiden door een psycholoog.

Opvallend is de besliste wijze waarop de rechter het Openbaar Ministerie op zijn plaats zet. De voorwaarde waar het hier om gaat 'laat niets aan duidelijkheid te wensen over', zo schrijft de rechtbank. Van der G. moest zich laten begeleiden door 'óf een psycholoog óf een psychiater' en niet door beide. Het is ook alleen de gedragskundige die bepaalt of de begeleiding wordt gestopt en niemand anders.

Bovendien vindt de rechter het 'opmerkelijk' dat de begeleiding op 10 maart stopte, een besluit waarvan de reclassering op de hoogte was, en dat Van der G. pas op 14 december te horen kreeg dat hij alsnog naar de psycholoog moet. "Terwijl een goede reden voor dat lange tijdsverloop niet is gegeven", zo staat in het vonnis.

Dat tijdsverloop houdt wellicht verband met de uitzending van 'Brandpunt Reporter' in september 2015, waarin de vraag werd opgeworpen of Van der G. zich wel aan de voorwaarden voor vervroegde vrijlating hield. Hierover werden Kamervragen gesteld. Minister van justitie en veiligheid Van der Steur antwoordde begin dit jaar de Tweede Kamer dat Van der G. nog steeds intensief werd begeleid en dat hij naar de psycholoog moest.

Het Burgercomité tegen Onrecht dat ernaar streeft om Van der G. weer achter de tralies te krijgen, is 'zeer teleurgesteld' over de uitspraak van de Haagse rechtbank. "Als ik zie wat hij op televisie allemaal verkondigde, denk ik dat hij wel degelijk nog hulp nodig heeft", zei voorzitter Joost Eerdmans gisteren tegen de NOS.

Het is de tweede keer dat Van der G. na zijn vrijlating een kort geding tegen de staat wint. In oktober 2014 vocht hij met succes het dragen van een elektronische enkelband aan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden