'Van der G. extra gestraft door voorwaarden'

Advocaten Stijn Franken (l) en Mark Krul, die Volkert van der G. bijstaan, bij aanvang van het kort geding. Beeld ANP
Advocaten Stijn Franken (l) en Mark Krul, die Volkert van der G. bijstaan, bij aanvang van het kort geding.Beeld ANP

Volkert van der G. wil af van alle voorwaarden die aan zijn vervroegde vrijlating verbonden zijn. Het kort geding dat de moordenaar van Pim Fortuyn daarvoor heeft aangespannen is vandaag behandeld door de rechtbank in Den Haag. Die doet uitspraak op 30 juli.

Van der G. wordt nu extra gestraft door de voorwaarden die hem zijn opgelegd voor zijn voorwaardelijke vrijlating. Dat is onrechtmatig, aldus zijn advocaat Stijn Franken. De voorwaarden kunnen alleen opgelegd worden als er een risico bestaat dat Van der G. opnieuw in de fout gaat. Dat risico is volgens Franken zeer klein.

Landsadvocate Cecile Bitter is het daar niet mee eens. Van der G. heeft zelf met deze voorwaarden ingestemd, aldus Bitter. Ook klopt het niet dat extra voorwaarden alleen mogelijk zijn bij een risico op herhaling. "Het gaat in deze zaak om een gecontroleerde geleidelijke terugkeer in de maatschappij", zei de advocate.

In haar ogen is een zeker risico niet uit te sluiten. "Het is de vraag hoe Van der G. zal reageren op dreigingen tegen hem. Hij heeft zich in het verleden al eerder gewapend tegen dreiging. We hebben onvoldoende inzicht in zijn reactie nu, als hij weer met dreiging te maken zou krijgen."

Bitter benadrukt dat iedere drie maanden wordt geëvalueerd of de voorwaarden nog van kracht moeten blijven. Van der G. heeft de eerste evaluatie niet eens afgewacht, stelde ze vast.

In de huidige situatie moet Van der G. zich wekelijks melden bij de reclassering. De moordenaar van Pim Fortuyn mag geen voet zetten in de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden. Daarnaast heeft hij een enkelband, mag hij geen contact hebben met de media en wordt hij verplicht psychisch begeleid. Vanwege zijn locatieverbod was Van der G. zelf niet bij de zitting aanwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden