Van der Duim blijft hoop houden op profbestaan

Antal van der Duim heeft de hoop op een profcarrière als tennisser nog niet opgegeven. Hij spiegelt zich aan de plotseling opmars van zijn generatiegenoot De Bakker. Maar er zijn ook twijfels.

Fred Buddenberg

Het duel tussen Antal van der Duim en Thiemo de Bakker, morgen in de tweede ronde van de Masters in Rotterdam, wordt een strijd tussen twee tennissers met een vergelijkbaar verleden. Of de toekomst van het tweetal ook langs dezelfde lijnen zal verlopen, is vooralsnog de vraag. In hun streven de top te halen heeft De Bakker inmiddels een voorsprong genomen op Van der Duim.

Beide tennissers stonden als junior in de finale van een grandslamtoernooi. Van der Duim (22) verloor in 2005 de eindstrijd op Roland Garros, De Bakker (21) triomfeerde een jaar later op Wimbledon. Na die successen leken zij een gouden toekomst tegemoet te gaan. Een welkom perspectief ook voor het Nederlandse tennis, dat in die tijd een goede generatie zag afzwaaien.

De overgang van het jeugdcircuit naar het grote professionele werk bleek voor zowel Van der Duim als De Bakker een grote drempel. Niet hun talent, maar vooral een groot gebrek aan discipline blokkeerde hun ontwikkeling. In 2006 werden zij geschorst voor Jong Oranje, omdat zij zich tijdens een trip naar Israël niet hadden gehouden aan de groepsafspraken.

Na die waarschuwing keerde De Bakker terug op het rechte pad, hoewel zijn talenten zich pas dit jaar vertaalden in goede prestaties. Van der Duim, de tegenwoordig in Amsterdam wonende Fries, had meer moeite om zich aan het gezag te conformeren. Twee jaar geleden werd hij uit de selectie van Jong Oranje verwijderd, zodat hij zonder de steun van de tennisbond verder moest.

Van der Duim heeft zijn ambitie om een bestaan als proftennisser op te bouwen nog niet opgegeven. In 2008 stond hij negen maanden op non-actief met een zware enkelblessure, die jaar probeert hij weer langzaam zijn weg te vervolgen. Hij kreeg een wild card voor de nationale Masters, die deze week in het Rotterdamse Topsportcentrum worden gehouden.

„Ik ben inderdaad niet altijd gedisciplineerd bezig geweest”, zei Van der Duim na zijn overwinning gisteren in de eerste ronde op Marcus Hilpert (6-2, 6-4). Om er onmiddellijk aan toe te voegen: „Maar ik was niet de enige”. Veel van zijn generatiegenoten dachten inderdaad ook dat zij zich na hun geslaagde juniorentijd zonder problemen zouden schikken in het profcircuit.

Van der Duim hoopt het verloren terrein alsnog goed te kunnen maken. De huidige nummer 544 van de wereld realiseert zich echter ook dat er bij uitblijvende progressie het eens afgelopen moet zijn met zijn huidige ’profbestaan’, dat voornamelijk door zijn ouders wordt gefinancierd. „Ik hoop volgend jaar een paar klappertjes te maken. Maar als ik te lang blijf kwakkelen moet ik reëel zijn en er misschien een einde aan maken.”

Deze zomer trainde Van der Duim enige tijd onder het bewind van Nick Carr, de coach die Martin Verkerk leidde naar de finale op Roland Garros. Die samenwerking was geen lang leven beschoren. „Hij is echt van de oude stempel”, verklaarde Van der Duim gisteren de scheiding. „Het is goed voor mij om aangepakt te worden, maar toch werkte het niet.”

De opmars van De Bakker, de huidige nummer 96 van de wereld, heeft de gen geopend van Van der Duim, die nu is uitgeweken naar het Amsterdamse Amstelpark. „Wat hij kan moet er voor mij ook inzitten”, aldus Van der Duim. „De plaats die ik nu inneemt doet geen recht aan mijn kwaliteiten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden