Van der Bellen gekozen tot president Oostenrijk

De onafhankelijke kandidaat Alexander van der Bellen werd gesteund door de Groenen. Beeld EPA
De onafhankelijke kandidaat Alexander van der Bellen werd gesteund door de Groenen.Beeld EPA

De onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen, voormalig voorman van de Groenen, heeft met een miniem verschil de presidentsverkiezingen in Oostenrijk gewonnen. Oostenrijkse media melden dat. Van der Bellen (72) verslaat daarmee de vertegenwoordiger van de rechts-populistische FPÖ, Norbert Hofer.

Hofer ging gisteren nog met een klein verschil aan de leiding, maar de telling van de stemmen die per post zijn binnengekomen gaven vandaag de doorslag in het voordeel van Van der Bellen. De nieuwe president kreeg 50,35 procent van de stemmen, Hofer 49,64 procent.

De 'eeuwig glimlachende politicus' Hofer (45) heeft zijn nederlaag erkend via Facebook. Hij zei 'bedroefd' te zijn dat hij geen president van 'dit prachtige land' is geworden. Maar, zo zegt hij, dit is 'een investering in de toekomst'.

Politieke koers
De Oostenrijkse verkiezingen gingen ook om de politieke koers die het land de komende tijd gaat varen. Hofer maakte er de afgelopen tijd geen geheim van dat hij na een half jaar persoonlijk wilde ingrijpen als het Oostenrijkse kabinet geen oplossing vond voor het in zijn ogen grote immigrantenprobleem. Hofer vond dat Oostenrijk te veel vluchtelingen opving.

Van der Bellen stond juist voor een pro-Europees beleid. Bovendien is hij vóór de ruimhartige opvang van asielzoekers. Linkse partijen in Europa zullen waarschijnlijk een zucht van verlichting slaan, want een nederlaag voor Van der Bellen zou een grote opsteker zijn voor eurosceptische, anti-immigratiepartijen die ook elders in Europa in opkomst zijn. Om die reden werden de verkiezingen dan ook vanuit het buitenland met veel interesse gevolgd.

De verkiezing maakt wel duidelijk dat Van der Bellen een land moet lijmen dat ernstig verdeeld is over de opvang van immigranten. Dat bleek ook vorige maand, toen de traditionele middenpartijen bij de eerste verkiezingsronde werden weggevaagd. Het lijkt er nu op dat alle tegenstanders van Hofer zich hebben verenigd.

Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders wees in een reactie op de gespletenheid van Oostenrijk. "Populistische partijen gaan ervan van uit dat het volk één mening heeft over alles. Ik denk dat dat niet het geval is. Ook landen die als populistisch of eurosceptisch worden gezien stemmen er vaak mee in dat Europese lidstaten gezamenlijk iets doen aan migratie, vluchtelingen of terreurbestrijding.''

Nek-aan-nekrace
De presidentsverkiezingen vonden gisteren al plaats, maar toen was het verschil tussen beide kandidaten te klein om er iets over te zeggen. Gisteravond ging FPÖ-kandidaat Hofer (45) nog aan de leiding met 51,9 procent van de stemmen. Van der Bellen (72) lag nipt achter met 48,1 procent. De opkomst lag rond de 72 procent.

Winnaar Alexander van der bellen (72). Beeld EPA
Winnaar Alexander van der bellen (72).Beeld EPA

Vandaag werden de 885.000 stemmen die per post werden uitgebracht geteld. Dat was een recordaantal van meer dan 10 procent van de kiesgerechtigden en dus uiteindelijk beslissend. Dit tot teleurstelling van beide kandidaten, gisteravond. "We moeten tot morgen wachten'', zei Hofer, die licht favoriet was, berustend op de publieke tv-zender ORF. "Dit wenste niemand van ons. We wilden allebei goed slapen.''

undefined

Verliezend kandidaat Norbert Hofer van de rechts-populistische FPÖ. Beeld AP
Verliezend kandidaat Norbert Hofer van de rechts-populistische FPÖ.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden