Van den Herik manifesteert zich als straatvechter

AMERSFOORT - Kritisch was de toon van Ajax en zeer hard zelfs het woord van Feyenoord - de clubs wier voetbalbeelden voor het Sportkanaal de meeste waarde hebben. Maar de algemene vergadering betaald voetbal klapte gisteren het hardst toen Volendam-afgevaardigde Westendorp in zijn aandoenlijke onbeholpenheid de kwestie als volgt bezag: “Die zogenaamde journalistieke onafhankelijkheid van Mart Smeets hoeft van mij al lang niet meer.”

Toen Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik voor zich zelf had vastgesteld de overeenkomst tussen de KNVB en het Sportkanaal-consortium (met ook de KNVB) als 'niet rechtsgeldig' te beschouwen, stelde hij na vier uur vergaderen voor de zaak op te schorten. Met dat voorstel konden alleen Ajax, Cambuur, Dordrecht '90 en FC Zwolle mee gaan. De vergadering koos hiermee voor het Sportkanaal.

Maar als die zender door de kabelexploitanten - tegen welke voorwaarden dan ook - wordt doorgegeven, is er direct al sprake van een bijzonder moeilijke sfeer waarin gestart moet worden. Het Sportkanaal is simpelweg niet welkom bij Ajax en Feyenoord. Beide traditionele topclubs behouden zich het recht voor eigen contracten voor live uit te zenden wedstrijden af te sluiten. De manier waarop Feyenoord dat recht wil verzilveren, vertroebelde de sfeer gisteren.

Van den Herik manifesteerde zich als een straatvechter en had het in de richting van Endemol/Van Kooten over 'commerciële apen'. Hij plaatste de discussie op zeker moment in een wel zeer bijzonder daglicht. “Men heeft er handig op ingespeeld, - doelend op 'de commerciëlen' - dat zo'n Ruud Hendriks van Endemol van ook KNVB-bestuurslid Sylvia Toth, Arie van Eijden en Peter Vogelzang heeft meegenomen op reis naar Amerika.” Een bedenkelijke, onzuivere handel, zei de Feyenoord-voorzitter in wezen.

Zwaar in zijn wiek geschoten, weigerde Jos Staatsen na die aanval te reageren op Van den Herik. Vitesse-voorzitter Karel Aalbers kon zich daar volledig in vinden. “De woorden van de heer Van den Herik zijn beneden niveau. Hij heeft zich hiermee buiten de vergadering geplaatst.”

Waar Ajax en Feyenoord de zaak scherp stelden, hield een ruime meerderheid dus wel vast aan het verlangen naar geld, naar de 2,9 miljoen die vanaf het nieuwe seizoen via het Sportkanaal wordt geboden. Die houding verraste Ajax en Feyenoord uiteraard niet, maar deed Ajax-praeses Michael van Praag toch bijna verbijsterd naar de microfoon grijpen. “Wat doen we de mensen thuis, de voetbalconsumenten allemaal aan? En waarom doen we dit die consumenten aan? Vanwege iets meer geld, dan de publieke omroep ons biedt. Anders kan ik het niet zien.'

Iets meer geld uit de ruif van Endemol, ING, Philips, KPN, NUON-Telekabel, de Stichting Kabelbelangen, de KNVB en Willem van Kooten? KNVB-bestuurslid Peter Groenenboom rekende het onmiddellijk voor: per jaar biedt de keuze van de KNVB per club ruim zes ton meer dan de strategische alliantie van NOS, HMG en FilmNet. Dat niet die laatste, vertrouwde partij won, had volgens KNVB-voorzitter betaald voetbal Jos Staatsen tot veel onzuiverheid geleid. Een wedstrijd was het (geweest), eentje met slechts één winnaar en de NOS als zeer slechte verliezer; zo vond Staatsen. De in zijn ogen hoogst onfatsoenlijke manier waarop de publieke omroep de nederlaag trachtte af te wenden had hem diep gegriefd. Vuilspuiterij, misbruik van journalistieke vrijheid, willen scoren na het laatste fluitsignaal - het waren enkele typeringen van de man, die zelf de afgelopen weken op diverse publieke pijnbanken in Hilversum lag.

In een emotioneel betoog richtte hij meteen ook al een pijl op Ajax-voorzitter Michael van Praag. In Trouw stipte Van Praag eerder deze week aan zich 'langzamerhand niet meer veilig te voelen' in de algemene vergadering betaald voetbal. “U kunt zich hier beslist wèl veilig voelen”, wierp Staatsen tegen, waarop zowel Van Praag als zijn Feyenoord-collega Jorien van den Herik lichtjes het hoofd schudde. Applaus rees even later op toen Staatsen bekend maakte dat Philips' topman Jan Timmer zich vanaf 1 november als president-commissaris aan het Sportkanaal wil verbinden. Daags na de stap van KPN - met de grote kabelexploitant Casema in het spoor - naar het Sportkanaal, klonk de naam van Timmer de meeste afgevaardigden als muziek in de oren.

Minder enthousiasme viel vervolgens sectiebestuurder Peter Groenenboom ten deel. Hij begon met te stellen dat de 'letter of intent' van 10 februari eigenlijk hetzelfde was als een rechtsgeldig contract. Was dat nu wel zo, zag men de vergadering denken. En wat moest men aan met een andere uitspraak van Groenenboom: “De hele discussie is volkomen irrelevant over een Sportkanaal, met of zonder decoder, zolang we geen exact beeld hebben van het pluspakket van staatssecretaris Nuis.” Dat was voor Frans Derks (Dordrecht '90) een reden te meer om tot uitstel van de beslissing en nadere studie te vragen. Michael van Praag sloot zich hierbij aan. “Als het Sportkanaal met de verplichting tot een decoder krijgt te maken, ziet op 1 augustus nog geen 25 procent van Nederland het voetbal.” Nou en, leken de andere clubs te denken. Die 2,9 miljoen per jaar, daar ging het toch om?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden