Van den Herik heeft eindelijk zijn genoegdoening

Ruim acht jaar voelde aftredend voorzitter Jorien van den Herik van Feyenoord zich door Fiod, justitie en belastingdienst ’nodeloos gekneveld’. De Hoge Raad sprak hem gisteren vrij, waarmee eerherstel een feit is.

Van den Herik vernam het voor hem goede nieuws in New York, waar hij voor zaken verblijft. Prompt bestelde hij na het verlossende telefoontje van zijn raadsman mr. J. Hertoghs een champagne-ontbijt. Daar ook sloeg hij het boek, dat volgens hem een ’verschrikkelijke impact’ had op zijn leven, maar meteen grotendeels dicht.

De affaire rond de vermeende belastingontduiking en valsheid in geschrifte, waarin ook Feyenoord is vrijgesproken, krijgt nog een staartje. De kans is groot dat Van den Herik een claim bij justitie neerlegt voor proceskosten en juridische bijstand van meer dan een half miljoen euro.

Met het arrest bekrachtigt de Hoge Raad eerdere vonnissen van de rechtbank in Rotterdam en het hof in Den Haag. Zij spraken Feyenoord en Van den Herik, die feitelijk leiding zou hebben gegeven aan de vermeende malversaties, vrij. Tot zijn woede en zelfs ’traumatische frustratie’ tekende het openbaar ministerie echter tot twee keer toe beroep aan tegen de vrijspraak.

Verbazen deed hem dat niet, want zei hij, na zijn eerste vrijspraak in december 2002: ,,Het is slechts weinigen gegeven hun fout te onderkennen, laat staan toe te geven. De overheid maakt weliswaar gebruik van ons rechtssysteem, maar doet dit zonder rekening te houden met de belangen van een club en een persoon die nota bene door drie rechters met een heldere vrijspraak van alle blaam zijn gezuiverd.”

Het onderzoek, dat op 13 oktober 1998 begon met een inval in de kantoren van Feyenoord, vergde zo vele jaren. Tot woede van Van den Herik. Zo zei hij in januari 2005, in zijn nieuwjaarstoespraak bij Feyenoord: „In dertig jaar voetbalvandalisme ziet de overheid geen kans op zondag een politiebureau te openen waar supporters met een stadionverbod zich moeten melden. Wat wel lukt? Een voorzitter van Feyenoord zeven jaar achtervolgen met rechtszaken over een betaling in 1995.”

Uiteindelijk heeft Van den Herik zijn genoegdoening. Het verwijt dat Feyenoord, in zijn opdracht, loonbelasting zou hebben ontdoken bij de transfer van Aurelio Vidmar in 1995, heeft justitie niet hard kunnen maken. Raadsman Hertoghs sprak gisteren het vermoeden uit dat Van den Herik vanaf nu buiten de publiciteit zal blijven.

De voorzitter maakte onlangs zijn vertrek bij Feyenoord bekend. Naar eigen zeggen vanwege de finale in zijn strafzaak. Tegelijkertijd echter constateerde een commissie onder leiding van Feyenoorder Kerkum dat er geen plaats meer voor hem was binnen de club. Veel fans eisten al langer zijn vertrek vanwege de slechte financiële situatie en de mindere sportieve prestaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden