Van den Herik en Haan vallen wèl aan

TENERIFE, ROTTERDAM - Bij resultaatvoetbal kan alleen het resultaat voor enige opwinding zorgen. Resultaatvoetbal zonder noemenswaardige offensieve intentie, kan echter ook betekenen dat het halve land over de grens van dinsdag op woensdag geeuwend bij Tenerife-Feyenoord aan de buis hangt.

Resultaatvoetbal geeft bij dit soort partijen vooral aan dat topvoetbal vaak een kwestie van 'uitgestelde belangen' is. Waar het dan alleen maar om gaat: de 0-0 van Santa Cruz verschaft Feyenoord op papier een aardig uitgangspunt voor de return op 3 december. Al tekent Ronald Koeman er direct na de wedstrijd bij aan dat hij “liever een goal had gemaakt, want met Spaanse ploegen weet je het maar nooit in de counter.” Maar ach, goals maken, daar leek het Feyenoord op het vakantie-eiland niet echt om te doen. Goals voorkomen, resultaatvoetbal spelen, daar gaat het in deze branche zo vaak om en daar ging het Feyenoord op Tenerife vooral.

Daags na de nogal bloedeloze partij is het op het vliegveld van Tenerife opnieuw Jorien van den Herik die de aandacht trekt. Wat er nu toch weer aan de hand is ! Will van Rhee, de competitieleider van de KNVB, heeft de voorzitter van Feyenoord in de gordijnen gejaagd. “Dat burgemeester Peper uit veiligheidsoverwegingen niet wil dat Feyenoord-Ajax zondagavond om zes uur wordt gespeeld, is natuurlijk zijn goed recht. En dan belt meneer Van Rhee iemand van het Stadion met de mededeling dat het Feyenoord Stadion voortaan alle interlands wel kan vergeten en dat de KNVB zich bij de UEFA ook in geen geval meer sterk zal maken voor het organiseren van een Europa Cup-finale in Rotterdam. Die mensen van het Stadion hebben hier niets mee te maken en worden dan op deze manier toegesproken. Dit kan niet en dat zal ik de KNVB ook duidelijk laten weten. Het wordt al maar gekker. De KNVB plaatst zich boven de clubs en wil zich blijkbaar nu ook al boven een burgemeester plaatsen.”

De KNVB ziet het trouwens anders. Peper kan dan wel het tijdstip van zes uur verbieden, maar Peper bepaalt niet dat er om half drie wordt afgetrapt. Dat bepaalt de KNVB zelf, volgens de KNVB.

Aanhoudende kritiek derhalve van Feyenoords voorzitter op de bond - kritiek ook van Arie Haan in de richting van de media. Het zit Arie helemaal niet lekker dat de meeste media Feyenoord vorige week de schuld hebben gegeven van de schandalige taferelen tijdens de wedstrijd tegen NAC. Die van NAC waren toch ook geen lieverdjes ? Gezien hoe die van Galen te keer ging ? En het was toch de scheidsrechter die het zaakje uit de hand liet lopen ? Arie bijt na kritische media-opmerkingen dat Feyenoord op Tenerife de tegenstander alleen maar heeft willen ontregelen, van zich af op een manier die scoort in Rotterdam. “Als wij de bal terug spelen op de keeper, wordt dat negatief genoemd. Als bij Ajax veertig keer op Van der Sar wordt terug gespeeld, hoor ik niemand.” Niemand ?

Intussen is Arie content met het resultaat. Maar dat is zijn tegenstrever Jupp Heynckes ook. Jupp heeft zijn eigen verleden en Feyenoords heden mee. Om met dat laatste te beginnen: Feyenoord moet dit seizoen de eerste Europese wedstrijd in de Kuip nog winnen: op het nippertje gelijk gespeeld tegen CSKA Moskou, verloren van Espanyol. Heynckes spreekt van 'een psychologisch voordeeltje' in eigen richting. Nog nooit heeft hij een Cup-wedstrijd tegen Nederlanders verloren. Vier van de vijf keer kwam hij zelfs winnen in Nederland. Als speler van Borussia Mönchengladbach won hij twee keer in Enschede van FC Twente (1-2 en 1-5). Als coach van Borussia Mönchengladbach speelde Heynckes in Rotterdam gelijk tegen Sparta (1-1) en won hij bij Feyenoord (0-2). Nadien kwam Jupp met Bayern München ook PSV in Eindhoven nog even kloppen (0-1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden