Van den Herik bleef te lang aan

Uiteindelijk moet hij vertrekken omdat een commissie van wijze mannen voor een andere, moderne structuur kiest. Misschien is dat dan een mooi excuus.

Maar misschien had Jorien van den Herik al veel eerder moeten opstappen als voorzitter van Feyenoord. Omdat hij verantwoordelijk is voor jarenlang wanbeleid, zowel financieel als technisch. Of omdat de structuur bij Feyenoord niet al te doorzichtig en democratisch was. Of omdat het raar is dat het gezicht van de club dat gezicht niet meer in het eigen stadion durfde te laten zien.

Het ging niet om geld, hij wilde niet zwichten voor het geweld. Dat laatste was dapper. Want dat Feyenoord enge fans heeft, herinnert heel Europa zich na de rellen in Nancy maar al te goed.

De fans schreeuwden al maanden om zijn vertrek. Van den Herik werd beschimpt, bedreigd, durfde niet meer naar de Kuip. Zondag namen heel veel Feyenoord-coryfeeën openlijk afstand van de malloten die vorige week in Frankrijk huis hielden. Er werd op de middenstip een verklaring voorgelezen. Dat had de voorzitter moeten doen. Maar die heeft zichzelf een stadionverbod gegeven. Uit angst.

De weldoener van weleer kon bij de aanhang geen goed meer doen. Begin jaren ’90 redde hij de club van de ondergang. Met eigen geld, door keihard te werken, met een strenge sanering, uit onvoorwaardelijke liefde voor zijn club. Want zo begon het toch écht, al is dat historisch besef niet tot alle blaaskaken op de tribunes doorgedrongen.

Feyenoord groeide en bloeide onder Van den Herik. Tot de rek eruit was. Toen volgde de eerste kritiek, op de ’Grote Kale Leider’. Toen werd hij ineens de ’Stalin aan de Maas’ die met zijn dictatoriale trekjes de komst van nieuwe investeerders in de weg stond.

De club van Rotterdam-Zuid begon dit seizoen onder curatele van de KNVB. De vorige jaargang was afgesloten met een verlies van 16,1 miljoen euro. Kuijt en Kalou werden verkocht, er kwam tweede garnituur voor terug. De fans die steeds vergeefs op betere tijden hoopten, maar karrenvrachten miskopen voorbij zagen trekken, voelden zich bekocht.

Toen had voorzitter Van den Herik zijn conclusies kunnen trekken. Als verantwoordelijke voor financiële stroppen en technisch geflopten. Hij wachtte echter op een intern onderzoek, onder leiding van Gerard Kerkum.

De oud-voorzitter en zijn commissie stellen nu een compleet nieuwe structuur voor bij Feyenoord, waarin de huidige raad van commissarissen wordt vervangen.

Met Van den Herik moeten ook Sjaak Troost en Willem Scholten plaatsmaken. Voormalig NOC-NSF-voorzitter Hans Blankert, een van de leden van de commissie-Kerkum, is inmiddels benoemd tot formateur van de nieuw samen te stellen raad van commissarissen. Hij hoopt binnen enkele weken een nieuwe raad te presenteren.

Dan is Van den Herik al weg als voorzitter. Hij heeft fouten gemaakt, is te lang blijven zitten en regeerde de laatste maanden van te grote afstand. Ook noodgedwongen. Desondanks verdient hij een afscheid op de middenstip van een volle Kuip. Dat zal er echter (voorlopig) niet van komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden