Van den Hende ontvangt bisschopswijding

BREDA (ANP) - Hans van den Hende (42) heeft in de kathedrale St Antoniuskerk in Breda de bisschopswijding ontvangen. Hij werd in september benoemd tot coadjutor (hulpbisschop met recht van opvolging) in het bisdom Breda. Dat bisdom omvat het westen van Noord-Brabant en de provincie Zeeland.

De eerst-wijdende bisschop was bisschop Tiny Muskens van Breda. Hij had assistentie van zijn voorganger, de inmiddels 89-jarige Huub Ernst, en bisschop Wim Eijk van Groningen. Van den Hende was sinds 1 januari 2000 vicaris-generaal van het bisdom Groningen en als zodanig Eijks rechterhand. Volgens de voorschriften dienen drie bisschoppen de bisschopswijding toe.

Muskens, die het na twee herseninfarcten sinds 1999 rustig aan moet doen, maakte in mei bekend dat hij de paus om een hulpbisschop met recht van opvolging had gevraagd. Hij hoopt op 11 december 71 jaar te worden en denkt niet tot zijn 75e aan te blijven.

Tot hij Muskens opvolgt, zal Van den Hende de bisschop in het bestuur van het bisdom bijstaan. De geboren Groninger wordt dan de negende bisschop van Breda sinds 1853, toen de regering in Den Haag het Vaticaan toestond weer bisschoppen in Nederland te benoemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden