Van den Ende bouwt theater in Amsterdam-ZO

AMSTERDAM (ANP) - Producent Joop van den Ende gaat een musicaltheater en hotel bouwen in Amsterdam-Zuidoost, op een steenworp afstand van het bijna voltooide nieuwe stadion en de nog te bouwen megabioscoop.

Van den Ende en de gemeente Amsterdam hebben daarover dinsdagmorgen overeenstemming bereikt. Met de investering is een bedrag gemoeid van veertig miljoen gulden.

Het theater krijgt twee zalen: een voor 1 800 à 2 000 bezoekers en een met 500 à 800 plaatsen. Het is tevens bedoeld voor langlopende produkties. De Maastrichtse architect Arno Meijs ontwerpt het nieuwe gebouw.

Van den Ende stelt wel als voorwaarde dat de ontwikkeling van de megabioscoop en enkele andere plannen gelijktijdig plaatsvindt. “Anders zitten we straks met een theater in een gebied waar nog twee jaar lang niets te doen is.” Hij blijft nauw betrokken bij de verdere invulling van het gebied.

Aanvankelijk verkoos Van den Ende een lokatie in het hart van Amsterdam. De gemeentelijke plannen voor een aantrekkelijk uitgaansgebied in Zuidoost deden de producent van gedachten veranderen. Daaraan zal de symbolische erfpacht van één gulden voor de komende vijftig jaar debet zijn.

De producent is akkoord met de gemeentelijke voorwaarden dat per jaar 8 000 houders van een stadspas tegen halve prijs naar een voorstelling in de grote zaal kunnen, en 4 000 in de kleine zaal. Ook mag de gemeente vijf keer per jaar over de grote zaal beschikken voor culturele evenementen. Zuidoost krijgt 25 keer per jaar de beschikking over de kleine zaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden