Van den Berg: We moeten heel hard werken om het geld dat we krijgen snel te besteden

ELLIS ELLENBROEK

Commissaris van de koning Max van den Berg van Groningen ijverde, met de commissie-Meijer, voor bijna een miljard om Noordoost-Groningen nieuw perspectief te geven. De regio krijgt nu 1,2 miljard van het kabinet. Is Van den Berg een tevreden man?

Met welk gevoel beziet u de maatregelen van minister Kamp?

"Mijn gevoel is dat de Groningers er in geslaagd zijn om hun zaak op de nationale agenda te krijgen. Dat heeft ertoe geleid dat men veel meer dan oorspronkelijk bereid is om compensatie te bieden voor veiligheid, leefbaarheid en werk. Er ligt nu een breed pakket.

Ik ben ronduit positief als ik zie wat we voor Groningen binnengehaald hebben. De vraag is nog wel of de forse reductie van gaswinning voldoende is en hoe het werkt. Daar is nog veel onzekerheid over."

Minister Kamp geeft bijna 1,2 miljard voor de komende vijf jaar, inclusief de vergoedingen van directe schade. U vroeg bijna een miljard, voor twintig jaar, maar los van de directe schade. Bent u nu beter of slechter af?

"Binnen die 1,2 miljard zit een bedrag van 275 miljoen voor vijf jaar voor typische Meijermaatregelen, op gebied van leefbaarheid en werk. En dat krijgen we ook de vijf jaar die daarop gaan volgen. Er is ons langjarig commitment beloofd, tenzij de omstandigheden van gaswinning of risico's drastisch veranderen. Ik vind de gepresenteerde maatregelen Meijerproof."

En nu?

"Er is veel aan woorden gedaan. Nu moeten er daden volgen. Eind deze maand komt het advies van Jacques Wallage en Pieter van Geel over de invulling van wat Meijer ook heeft voorgesteld, een dialoogtafel voor alle partijen. Daar moeten we dan als de bliksem mee starten. Zo worden mensen mede-eigenaar van de oplossingen.

Daarnaast moeten we een onafhankelijke organisatie opbouwen voor toezicht op schade-afhandeling en versterking van gebouwen. We moeten enorm hard werken om het geld dat we daarvoor krijgen snel te besteden. Het kan misschien wel drieduizend banen opleveren, dat moeten banen zijn voor mensen uit ons gebied."

Kamp heeft uiteindelijk veertien onderzoeken laten doen afgelopen jaar. U werd door sommigen vreemd aangekeken dat u ook nog kwam met een commissie voor de toekomst van Noordoost- Groningen, onder voorzitterschap van uw partijgenoot Wim Meijer. Hoe kijkt u daarop terug?

"De commissie Meijer is een keerpunt geweest. Het rapport van de commissie was de beslissende stap die goed duidelijk gemaakt heeft dat er echt iets moest gebeuren."

Boze Groningers stonden gisteren op ramen van het gemeentehuis te bonken. Denkt u dat het nu wat rustiger wordt in uw provincie?

"Nee. De onrust houdt pas op als de oplossingen concreet worden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden