Van de wereld

De oude Frits van de Wereld riep, als Ton van Royen of zo weer eens langskwam voor een aanstootgevend quootje, dat hij hooguit een béétje in de hasj had gezeten in de tijd dat het nog gezellig was op de Zeedijk, toen je nog echte pooiers in snollenbakken had. Maar aan heroïne, dat smerige spul, daar had hij nooit aan gedaan- zweer 't je, licht van me ogen, graf van me moeder. En dan vertelt nu weer Thea Moear, die volgens het nieuwe boek van Parool-verslaggever Bart Middelburg 'De Godmother' mocht worden genoemd van de Amsterdamse maffia, dat haar moeder Blonde Greet juist via zo'n ouderwets, gezellig penose-type als Van de Wereld in de heroïnehandel is gerold.

Opdat er in het leven nog enige helderheid overblijft, geloof ik in zaken van zware criminaliteit in principe alleen nog politie en justitie- en daar haal ik dan het zoutvat bij. Maar ik ben allang opgehouden nog enig geloof te hechten aan de verhalen die boeven graag aan zorgvuldig geselecteerde media vertellen. Zoals ik weet dat Van de Wereld en Moear ook maar bezig waren zichzelf een beetje aardiger profiel te verschaffen. En als dat ten koste van de reputatie van anderen moet, dan moet dat maar.

In het boek 'De Dominee' van dezelfde Middelburg las ik dat mevrouw Moear 'spijkerhard' werd genoemd en dat de eerste liquidaties waar zij rechtstreeks of terzijde bij betrokken was aanzienlijk platvloersere kwesties betroffen dan, zoals ze het nu afschildert, gevolgen van stelen, want dat mag niet van de tien geboden en het is slecht voor de handel, anders komt iedereen bij je stelen. Zoals elke boef die wel eens even zijn waarheid zal komen vertellen, heeft zij, inmiddels ondergedoken ergens in Zuid-Amerika, aan al die heroïne en cocaïne die ze verhandelde geen cent overgehouden.

Ik geloof er allemaal niks van. Helemaal niet meer als ze óók nog vertelt dat mr. Moszkowicz twee ton zwart heeft gekregen van haar syndicaat. Dan denk ik- los van wat ik doorgaans van die man denk, dat mevrouw blijkbaar oude rekeningen moet vereffenen.

Ook in dit geval geldt: ik weet niet waar de journalistiek begint of ophoudt en waar de leugen z'n werk doet. Het gaat over lui, daar praat je niet mee, daar schrijf je over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden