Van de wal in de sloot

Te vrezen valt dat de Rotterdamse epidemioloog Coebergh de spijker op de kop slaat met zijn constatering dat het breed opgezette medisch onderzoek naar de klachten van mensen die de Bijlmerramp hebben meegemaakt, niets zal opleveren en dat het alleen al om die reden het onbegrip, het onbehagen en de onrust van de Bijlmerbetrokkenen zal vergroten. Coebergh gaf van zijn verontrusting blijk in de krant van gisteren.

De vrees voor Coeberghs gelijk is ingegeven door de wetenschap dat het onderzoek als zodanig niet meer terug te draaien valt. De politiek heeft gesproken en twee Amsterdamse ziekenhuizen hebben inmiddels, ondanks de nodige aarzelingen, voor het onderzoek getekend. Er rest zodoende nauwelijks een andere keus dan af te wachten tot het door Coebergh voorspelde averechtse effect zich zal voordoen. Hooguit kan men zich nog eens afvragen hoe het zover heeft kunnen komen.

De voor de hand liggendste verklaring is dat de Bijlmer-betrokkenen zélf dit onderzoek nadrukkelijk hebben gewild. Door de jaren heen voelden zij zich ernstig tekortgedaan. Een serieus onderzoek zou daarom moeten aantonen dat hun klachten niet uit de lucht waren gegrepen. Voor die druk is de politiek gezwicht, die de zaak jarenlang op zijn beloop had gelaten. Dit ondanks het feit dat wetenschappers van naam altijd al te kennen hadden gegeven dat de kans op resultaat nagenoeg nihil is: zowel in de positieve zin dat er een verband zou bestaan tussen de ramp en de klachten, als in negatieve zin.

In feite was het onderzoek hiermee al gebrandmerkt als een doekje voor het bloeden, dat hooguit verdedigd kon worden met het adagium: baat het niet, het schaadt ook niet. Ware het niet dat Coebergh met zijn verhaal overtuigend aantoont hoe de Bijlmer-betrokkenen met dit onderzoek juist van de wal in de sloot worden geholpen.

Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Dit verplicht de politiek en de ziekenhuizen die zich met het onderzoek belasten, nog eens grondig na te denken over de vraag hoe zij het wekken van valse verwachtingen de kop in kunnen drukken en nieuwe teleurstellingen kunnen voorkomen.

Paradoxaal genoeg kan dat maar op één manier: namelijk door hardop te zeggen dat dit een zinloos onderzoek is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden