Van de Vendel krijgt voor 'Gijsbrecht' Gouden Zoen

Aan Edward van de Vendel is gistermiddag in de Stadsschouwburg in Amsterdam de Gouden Zoen 1999 uitgereikt voor zijn jeugdboek 'Gijsbrecht', een losjes rijmende navertelling van Joost van den Vondels toneelstuk 'Gysbreght van Aemstel' (1637). Ted van Lieshout en Per Nilsson ontvingen ieder een Zilveren Zoen, respectievelijk voor het kunstboek voor jongeren 'Stil leven' en de jeugdroman 'De geur van Melisse'.

Eervolle vermeldingen gingen dit jaar naar 'Bezoekjaren' van Joke van Leeuwen en 'Noodweer' van Suzanne Fisher Staples.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) reikt de Gouden Zoen ieder jaar uit aan het beste boek voor jongeren vanaf 12 jaar. De prijs bestaat uit een erepenning, een oorkonde en een geldbedrag van 3 000 gulden.

'Gijsbrecht' is het prozadebuut van Van de Vendel. Het verhaal speelt zich af rond het jaar 1302, in de tijd dat Amsterdam stadsrechten kreeg. Hartstocht, heldendom, liefde en trouw nemen een belangrijke rol in. Vorig jaar won Anne Provoost de prijs voor 'De roos en het zwijn'. In 1997 was het Karlijn Stoffels die voor 'Mosje en Reizele' de Gouden Zoen kreeg.

De Gouden en Zilveren Zoenen zijn onderdeel van de CPNB-campagne om jongeren vanaf 12 jaar te stimuleren in het lezen van boeken. Andere onderdelen zijn de 'Jonge Jury' - kinderen tussen de 12 en 15 jaar kiezen het beste boek - en het jeugdboekenmagazine Shock your parents read a book, waarin 37 jongeren over hun favoriete vier titels vertellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden