Van de Veen: Ik heb mijn atleten nooit één pilletje gegeven

Atletenmanager Gerard van de Veen weet officieel nog altijd niet dat de Keniaanse atletiekbond hem voor zes maanden heeft geschorst. "Ik vind het schandalig en ben er echt boos over. Verder kan ik er niets over zeggen, want ik weet niets. Ik weet wel dat ik voor 100 procent schuldvrij ben. Ik heb nog nooit ook maar één pilletje gegeven aan mijn atleten."

Tientallen Keniaanse hardlopers zijn de afgelopen twee jaar betrapt op doping, met marathontopper Rita Jeptoo als bekendste zondaar. De winnares van Boston en Chicago is inmiddels geschorst. De Keniaanse bond acht ook buitenlandse managers daarvoor verantwoordelijk en zette maandag Van de Veen en de Italiaan Gabriele Rosa buitenspel.

Van de Veen heeft zo'n vijftig Keniaanse atleten onder contract, onder wie wereldrecordhouder Dennis Kimetto, Wilson Kipsang en Geoffrey Mutai. "Ik heb begrepen dat de atletiekbond van Kenia onderzoek doet naar verdachte atleten en lopende dat onderzoek mij heeft geschorst. Het lijkt mij de omgekeerde wereld. Je onderzoekt eerst en dan schors je. De bond speelt een politiek spelletje. Hij pakt nu buitenlandse managers aan om te tonen dat ze de problemen aanpakt, maar neem van mij aan dat er weinig gebeurt in Kenia."

Van de Veen weet ook niet wat een schorsing inhoudt. "Ik ik heb niets gehoord, dus ik ga gewoon door met mijn werk. Over twee weken is de marathon van Londen en daar starten Kimetto, Mutai en Kipsang. Ik ga ervan uit dat ze daar gewoon lopen."

Het klopt dat twee atletes uit zijn stal zijn betrapt op doping. "Flomena Chepchirchir was verkouden en nam een hoestdrankje, niet wetende dat daar een verboden stof in zat. De internationale atletiekfederatie IAAF geeft dan een waarschuwing, maar de bond van Kenia moest kennelijk wat laten zien en heeft haar geschorst. Lilian Jelagat is twee jaar geleden betrapt op epo. Ook dat kon ik niet voorkomen. Haar echtgenoot nam haar mee naar een dokter en die gaf een verkeerde spuit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden