Van de SGP tot COC, iedereen zegt nee tegen Steven Anderson

Steven Anderson in 2016, nadat hij werd geweerd uit Botswana. Beeld AFP

Het weren van de Amerikaanse prediker Steven Anderson krijgt ieders steun. Vanwaar die consensus?

Van de SGP tot belangenorganisatie COC, heel Nederland is blij met het kabinetsbesluit de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson uit Nederland te weren. Vandaag liet staatssecretaris Harbers (VVD) de Tweede Kamer weten dat er in Nederland weliswaar ruimte is voor allerlei overtuigingen, maar niet voor “discriminatie, het oproepen tot haat of onverdraagzaamheid en geweld”.  

Niemand tekende bezwaar aan tegen het besluit, ook niet de SGP. De conservatief-christelijke partij had eerder al gepleit voor een inreisverbod. De 37-jarige prediker uit Arizona, dominee van de Faithful Word Baptist Church, houdt er dan ook zeer haatdragende ideeën op na.

Hij betoogt dat homoseksuelen, transgenders en lesbiennes geëxecuteerd mogen worden; de afkorting LGBT staat volgens Anderson voor ‘Let God Burn Them’. Ook is Anderson tegen kiesrecht voor vrouwen en ontkent hij de Holocaust.

Geen uitnodiging

Gelet op de uitspraken van Steven Anderson lijkt algehele steun voor het inreisverbod dus niet opmerkelijk. Dit is niet zomaar een prediker die er vreemde ideeën op nahoudt; hij verheerlijkt geweld. Tegelijk is onduidelijk of Anderson in Nederland ook expliciet zou hebben opgeroepen homoseksuelen te vermoorden.

En omdat de reis zijn eigen voornemen was en er geen uitnodiging lag, weten we ook niet of hij zijn ideeën zou hebben geuit in beperkte kring – waar veel is toegestaan – of in het openbaar. Na de berichten over het inreisverbod verklaarde Anderson tegenover de NOS dat hij van de reis zou afzien.

Het besluit Anderson bij voorbaat te weren is in lijn met het breed gesteunde overheidsbeleid om homohaat-verspreidende moslimpredikers uit Nederland te weren. “Als een imam uit Syrië hier wil gaan preken en hij heeft daar geen vredelievende bedoeling mee, dan krijgt hij geen visum”, aldus toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher in 2015.

In dat jaar weigerde hij drie islamitische voorgangers een visum, vermoedelijk ook omdat ze haat verspreidden. En als je moslimpredikers de deur weigert, moet je christelijke haatzaaiers ook tegenhouden. Overigens hoeft Anderson als Amerikaan geen visum aan te vragen. Maar hem kan een inreisverbod worden opgelegd, als hij een gevaar dreigt te worden voor de openbare orde.

Het kabinet had ook kunnen afwachten wát Anderson hier precies zou komen doen en verkondigen. Dan had zijn plan om Nederland op 23 mei te bezoeken minder aandacht opgeleverd en de haatprediker ook minder in de kaart gespeeld.

Nieuwe bezoekers

In een gesprek met NRC Handelsblad verklaarde Anderson dat elk nieuw inreisverbod zijn YouTube-kanaal en website enorm veel nieuwe bezoekers oplevert. Aan de muur van zijn kerk in Arizona hangen ingelijste inreisverboden voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Daar kan nu het verbod uit Nederland bij. Dit debat levert Steven Anderson dus veel gratis publiciteit op.

Daar staat tegenover dat in Nederland grote consensus heerst over het idee dat ons land veilig moet zijn voor homoseksuelen. De acceptatie van homoseksualiteit stijgt in Nederland met het jaar, alleen IJsland is in dit opzicht toleranter. Vorig jaar meldde het Sociaal en Cultureel Planbureau dat driekwart van de Nederlanders positief denkt over homo-en biseksualiteit, dat is twee keer zoveel als in 2006. Die trend valt ook te bespeuren bij groepen die zich vroeger het minst tolerant opstelden tegenover lhbt-ers, onder wie dorpsbewoners, religieuzen en ouderen.

Opvallend is bovendien dat rechts-populistische en conservatief-christelijke partijen, elders vaak openlijk homofoob, in Nederland een tolerantere toon aanslaan. Nederlandse christenen die vorig jaar de weinig homo-vriendelijke Nashville-verklaring ondertekenden, onder wie SGP-voorman Kees van der Staaij, kregen van andere christenen de wind van voren.

Het besluit de christelijke haatprediker uit Arizona te weren, versterkt in elk geval de politieke cohesie, het idee dat we als land één ding gemeen hebben: onze seksuele tolerantie. “Vandaag heeft liefde gewonnen van haat”, reageerde D’66-Kamerlid Vera Bergkamp. Aan tegenargumenten valt weinig eer te behalen. 

Lees ook:

Anti-homoprediker Steven Anderson mag Nederland niet in

Staatssecretaris van justitie en veiligheid Mark Harbers verbiedt de extremistische christelijke prediker Steven Anderson toegang tot Nederland. Harbers meldt aan de Tweede Kamer dat er maatregelen zijn genomen om de komst te voorkomen. Eerder schreven we dit stuk over hoe dat juridisch in zijn werk gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden