Plein 2

Van de rozenkwekers tot het grootkapitaal: alle lobbybrieven aan de formateur zijn nu openbaar

Gerrit Zalm Beeld ANP
Gerrit ZalmBeeld ANP

Volgende week houdt de linkse vriendenclub van Lodewijk Asscher, Jesse Klaver en Emile Roemer een hoorzitting over het schrappen van de dividendbelasting. Een op het oog kansloze exercitie: het kabinet zal deze maatregel uit het regeerakkoord, die de schatkist 1,4 miljard euro kost, niet terugdraaien.

Redactie politiek

Dat weet de oppositie ook. Maar het onderwerp is te mooi om niet maximaal uit te melken. Dus zullen de linkse fractievoorzitters allerlei financieel deskundigen optrommelen om te laten verklaren dat afschaffen van de dividendbelasting een onzinnig besluit is. Dat het vooral een cadeau voor buitenlandse beleggers is.

Nog altijd is onduidelijk wat het nieuwe kabinet precies heeft bewogen een streep te zetten door de dividendbelasting. Premier Rutte hamert steeds op het vestigingsklimaat. Nederland moet natuurlijk wel aantrekkelijk blijven voor de multinationals, zeker gezien de aanstaande Brexit. Maar geen van de coalitiepartijen, ook de VVD niet, had er iets over opgenomen in het verkiezingsprogramma. Dus moet het plan tijdens de formatie zijn bedacht.

Sinds vorige week is het gehele archief van de 'kabinetsformatie 2017' openbaar. Het gaat om vele honderden brieven van bedrijven, lobbyisten en burgers, gericht aan de drie informateurs van Rutte III (Edith Schippers, Herman Tjeenk Willink en Gerrit Zalm). Wat opvalt: geen enkele brief van Shell over dividend, niets van Unilever, ook niks van Philips en AkzoNobel. Wel kwam er op 29 maart een brief binnen bij Schippers, afkomstig van de lobbykanonnen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO. Ergens halverwege staat: 'Voor ondernemers is gewenst te komen tot substantiële verlaging (en uiteindelijk afschaffing) van dividendbelasting'. De rest is geschiedenis.

Sectorraad Paarden

Dat formatiearchief is de moeite van het lezen meer dan waard. Zo'n beetje elke organisatie heeft geprobeerd invloed uit te oefenen op het regeerakkoord. Netwerk Politieke Innovatie, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, Renaissance van het Platteland, Federatie Particulier Grondbezit, Booking.com, Schevenings Belang, Algemene bond Casinopersoneel, Sectorraad Paarden. En allemaal kregen ze een standaardbriefje van de informateur terug: 'In het kader van mijn werkzaamheden ontvang ik een grote hoeveelheid, brieven, nota's en verzoeken. Ik vertrouw erop dat u zult begrijpen dat het voor mij niet mogelijk is daarop inhoudelijk te reageren.'

Alle brievenschrijvers moesten dus tot de presentatie van het regeerakkoord wachten om te zien of hun lobby nut heeft gehad. De paardenhouders en rozenkwekers die vrij massaal een brief hebben gestuurd, zullen tevreden zijn met een aparte minister van landbouw. De Sophia Vereeniging heeft helaas moeten vaststellen dat er geen aparte minister voor dierenwelzijn is gekomen. En de lobbybrief van de Nederlandse Publieke Omroep ('50 miljoen euro structureel erbij') was vruchteloos. Sterker: door tegenvallende reclame-inkomsten moet de NPO juist extra bezuinigen.

Opmerkelijk zijn ook de brieven van bezorgde burgers. Iemand legt in vier A4'tjes uit waarom een verbod op de doodstraf achterhaald is. Een andere brievenschrijver had liefst negen pagina's nodig om aan te tonen waarom Forum voor Democratie verboden zou moeten worden.

Wat verder opvalt: het gehengel van bedrijven om de formerende partijen naar hun vergaderzalen te krijgen. Informateur Tjeenk Willink kreeg op 19 juni een brief van Van der Valk Hotel te Zaltbommel. De onderhandelaars werden uitgenodigd in de 'Botanic Garden' of de 'Jungle Room', waar 'de hectiek van de stad heel ver weg is'. Schippers had eerder al bericht gehad van 'conferentieboerderij Hof van Vijfeijcken', die suggereerde dat de onderhandelaars geen last zouden hebben van opdringerige journalisten: 'door onze kleinschaligheid zal onze boerderij waarschijnlijk langer geheim blijven'.

Zalm kreeg een uitnodiging van een oud-collega van ABN Amro, om de formatie vooral voort te zetten in kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. 'Deze voor velen minder bekende locatie is een ware parel in de Randstad.' De brievenschrijver is - hoe toevallig - bestuurslid van de stichting Duivenvoorde.

Zalm koos uiteindelijk voor het Johan de Witthuis, letterlijk om de hoek van het Binnenhof. Dat vond hij avontuurlijk genoeg.

Kampioen van de lobbybrieven

1.VNO-NCW
2.LTO Nederland
3.FNV

Lees ook

- In de wekelijkse rubriek Plein 2 beschrijft de parlementaire redactie van Trouw de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag.

- Wie wordt er eigenlijk beter van de dividendlobby? Hoe afschaffing van de dividendbelasting de Britse schatkist spekt.

- Het commentaar van Trouw: de afschaffing van de dividendbelasting is een verkeerd middel voor een goed doel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden