Van de raad moet Vreeman weg

Burgemeester Vreeman wil blijven om te strijden voor een ’integer Tilburg’. Gisteravond vond een raadsmeerderheid dat hij weg moet.

Mogelijke corruptie weerhield burgemeester Ruud Vreeman ervan de Tilburgse gemeenteraad volledig te informeren. Dat vertelde Vreeman gisteren in het raadsdebat over de Midi-affaire.

Volgens Vreeman zou raadslid Hans Smolders geld hebben gevraagd in ruil voor zijn stemgedrag in de raad over een andere kwestie. Bovendien lekte hij vertrouwelijke informatie naar de pers.

Een groep jonge ondernemers rond Paul de Leeuw-sidekick ’Adje’ wilde de Midi-bioscoop als theater exploiteren. De gemeente bekostigde de verbouwing, maar dat lag gevoelig in de coalitie. Vreeman verzweeg daarom de overschrijding, die opliep tot 1,9 miljoen. Hij wilde koste wat het kost het college overeind houden, om de corruptie in de raad te bestrijden. „Ik zag een schrikbeeld voor me: een onbestuurbare stad met een groot integriteitprobleem. Ik hecht niet aan het pluche. Ik vecht niet voor mezelf, maar voor een integer Tilburg.”

Smolders reageerde woest op de beschuldiging. Volgens het raadslid van de lokale Lijst Smolders Tilburg probeert Vreeman de aandacht van zichzelf af te leiden.

Het merendeel van de oppositiepartijen kwam gisteren met een motie om PvdA’er Vreeman tot aftreden te bewegen. Coalitiepartijen VVD en SP kwamen met een aparte motie van gelijke strekking, alleen de formulering was wat milder. Na stemming bleek dat de meerderheid van de raad voor aftreden van Vreeman was.

De Tilburgse PvdA-fractie steunt Vreeman wel. De fractie uitte felle kritiek op het enquêterapport over het theater. Volgens fractievoorzitter Auke Blaauwbroek is ten onrechte de roerige politieke context niet meegenomen. Hij stond alleen in die kritiek. VVD-fractievoorzitter Roel Lauwerier vindt dat er eerder sprake is van ’knullig gedrag’ dan van het ’moedwillig informatie achterhouden’. Toch vindt de coalitiefractie VVD dat er een ’onwerkbare situatie’ is ontstaan. Lauwerier: „De burgemeester en de raad kunnen zo niet verder.”

Een raadsmeerderheid vindt dat de burgemeester de gemeentewet heeft overtreden. „Er is maar een conclusie mogelijk: dat de burgemeester zijn functie neerlegt”, stelde Slegers namens de SP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden