Van de modder naar de rode loper

Koningin geniet van staatsbezoek

Medewerkers van het 'Mitmachzirkus' in het Berlijnse stadsdeel Neukölln strooien in de stromende regen haastig nog zaagsel over het modderige circusterrein om te voorkomen dat koningin Beatrix en haar gevolg al te vieze schoenen oplopen.

Een paar uur later gaat de rode loper uit voor de Berliner Philharmonie, waar het Concertgebouworkest als 'contraprestatie' een concert verzorgt. Voor het staatsbezoek aan Duitsland heeft koningin Beatrix gekozen voor uitersten. "We houden wel van een beetje extravagante dingen", zegt ze met een lach tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Nederlandse gemeenschap in Duitsland.

Het vierdaagse staatsbezoek aan Duitsland kent de nodige pracht en praal, maar daar blijft het zeker niet bij. Het zompige gras van het Mitmachzirkus doet niets af aan het plezier dat de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima deze woensdagmiddag beleven aan de acrobatiek en dans van autochtone en allochtone schoolkinderen uit het arme Neukölln, waar mensen van meer dan 160 nationaliteiten wonen. In het circus leren schoolkinderen spelenderwijs met elkaar samen te werken. Na afloop zegt koningin Beatrix dat ze het circus "geweldig vond om mee te maken". Het circus is "een heel originele manier om aan integratie te werken".

Onconventioneel is ook een lunchbijeenkomst met 25 Duitse jongeren die rond 1990 zijn geboren en dus niet anders kennen dan een verenigd Duitsland. Het verschil tussen oost en west speelt nauwelijks een rol meer, vertelt Hüseyin Ekici (20), van Turkse komaf maar in Neukölln (voormalige DDR) geboren. "Wij zijn allemaal Duitsers. Zeker sinds het WK voetbal van 2006 is dat gevoel sterker geworden. Hooguit voor de grap zeg je weleens 'hé Ossie' of 'hé Wessie' tegen elkaar."

Ekici zit aan tafel met prins Willem-Alexander en Bettina Wulff, de vrouw van bondspresident Christian Wulff. Aan het einde van de bijeenkomst stelt Wulff voor om de bijeenkomst over een paar jaar te herhalen, zodat de jongeren kunnen vertellen wat er van hun verwachtingen en idealen is terecht gekomen. Hüseyin Ekici is acteur en hoopt dat zijn ster dan nog verder is gestegen.

Voor de populaire Duitse media is prinses Máxima de onbetwiste favoriet binnen het Nederlandse koninklijk huis. 'Maximaler Glanz in Berlin', kopt het boulevardblad Bild. Inhoudelijk is de inbreng van Máxima bij dit staatsbezoek tamelijk bescheiden omdat ze geen Duits spreekt. Tijdens de meeste bijeenkomsten wordt alleen Duits gesproken en moet de tekst voor Máxima simultaan in het Engels of Nederlands worden vertaald.

Prins Willem-Alexander komt vandaag en morgen meer aan bod. Hij spreekt - in het Duits - in Dresden tijdens een bijeenkomst over schone energie en in Essen tijdens een seminar over bouwen aan het water.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden