column

Van ‘De luizenmoeder’ tot Renate van der Gijp: televisiejaar 2018

Beeld Trouw

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Laatstgenoemde maakte een jaaroverzicht van de opmerkelijkste fragmenten van het afgelopen kalenderjaar.

Sommige tv-momenten laten ons zo lachen, schrikken of nadenken dat ze ons bijblijven. Neem Esther Perel bij ‘Zomergasten’: de hele natie was op slag verliefd op deze relatietherapeut. Alleen duurde dat geen moment maar de hele avond, en daarom stijgt ze uit boven een lijstje van opmerkelijke tv-fragmenten. Zij komt op een ander moment wel in de krant. Hier is dé top-tien van de meest memorabele tv-fragmenten van 2018.

10. Lubach fileert

‘Zondag met Lubach’ gaat er in 2019 een halfjaar uit voor de theatertour van Arjen Lubach - en maakte nog maar even een knallend afscheidsfilmpje.

Lubach fileerde dit jaar weer van alles. Hoe de Uefa Nations League werkt. Waarom kernenergie wel oké zou zijn. En een permanente zomertijd niet. Maar in zijn eigen scherpe terugblik op 2018 (‘een ode’) kijkt hij relatief lang terug op zijn ontmaskering van Glennis Grace, in wederom dik vet Amerikaans accent. Prompt ging het filmpje weer viraal en scoorde 1,3 miljoen views.

Grace kon stemmen trekken voor de finale van ‘America’s Got Talent’ met haar zielige verhaal als ‘single mom’ die altijd al worstelde om haar droom waar te maken. Maar nee, Lubach zou zichzelf niet zijn als hij niet naar de feiten zou graven. Grace is gewoon een heel succesvolle, professionele zangeres.

Hoe beter zijn filmpje scoorde, des te meer hij haar kansen ondermijnde in de show, werd hem verweten. Hij maakt het goed in de finale van zijn ‘Ode aan 2018’.

9. Hoogverraad bij ‘Wie is de Mol’

Waaaat? Was Neerlands lieveling Jan Versteegh de Mol? Hij speelde een bloedfanatieke kandidaat, die zelfs boos werd op zijn medespelers als ze niet genoeg hun best deden. En ongemerkt liep hij dus de opdrachten te saboteren. Zijn maatje en finalist Olcay Gulsen voelde zich bijna persoonlijk verraden.

De ontknoping was extra bizar, omdat in het hele seizoen van ‘Wie is de Mol’ 2018 maar één kandidaat de juiste Mol had verdacht: Ruben Hein. Hij won dan ook de pot van 17.750 euro.

Overigens was er ook in de eerste aflevering een bizar moment: toen bleek dat de kandidaten niet alleen in tweetallen waren gesplitst, maar over verschillende Oost-Europese landen waren verspreid. Wat een mega-operatie is dat programma toch.

8. Koude douche bij Boer Zoekt Vrouw

De kijker kwam bij ‘Boer zoekt Vrouw’ dit jaar een beetje van de koude kermis thuis. Je zult maar Bertine zijn, te gast bij Marnix. In je roze overall sta je je best te doen om die stier te wassen, en opeens loopt een hele emmer koud water je nek in. Van achteren. Dat is pas afdruipen.

Het moment was exemplarisch voor hoe Marnix zijn vrouwen toch één voor één de bons gaf. Willemijn zou na haar burn-out nog niet klaar zijn met zichzelf voor ze zich aan zijn grillen kon overgeven. Bertine kreeg de koude douche. En de uitverkoren Janneke kreeg op citytrip na dagen trekken en plagen de deksel op haar neus. Zij: “De bal ligt nu bij jou, hè.” Hij: “Ik denk niet dat het een schot in het doel gaat worden.” Bekijk het fragment hier terug (vanaf 42:58).

Beeld Boer Zoekt Vrouw

7. Een heel andere Sylvana

Het is dat Sylvana Simons het zelf zegt in de documentaire ‘Sylvana, demon of diva?’, want iemand ‘duivel’ noemen, is niet niks. Ze legt aan filmmaakster Ingeborg Jansen goed uit dat de buitenwereld haar in die hokjes duwt en dan zo met haar persoon bezig is dat haar politieke ideeën naar de achtergrond verdwijnen. Beide termen plaatsen haar op afstand, zegt ze, en van een afstandje is het lekker schreeuwen. O wat krijgt die vrouw veel over zich heen sinds ze aan de kaak stelt hoe racistisch Nederland (ook onbewust) is.

Ze verdedigt zich soms wat bits, maar de documentaire laat ook een heel andere kant zien. Privé heeft ze haar twijfel, haar onzekerheden en oprechte zelfreflectie. Wie deze documentaire ziet, kan alleen maar meer respect hebben voor haar moed. Dat 140 lezers van de VARA-Gids hun abonnement opzegden omdat zij op de cover stond, is wel weer een trap na.

6. De nachtmerrie van Twan Huys

Er waren meer transfers van NPO naar RTL en van RTL naar SBS maar dé overstap van het jaar is die van Twan Huys naar ‘RTL Late Night met Twan Huys’. De ex-‘Nieuwsuur’-anchor stelde een eigen redactie samen met mensen van ‘College Tour’ tot ‘De wereld draait door’, en kreeg een splinternieuw decor in De Hallen in Amsterdam. Daar kan hij zelfs een grote zaal afhuren, mocht hij Bill Clinton naar Nederland kunnen halen.

De grote droom kreeg een flinke dreun. Sinds het begin op 3 september klinkt al dat Twan te newsy is voor de RTL-kijker, en dat entertainment-onderwerpen niet zijn natuurlijke interesse lijken te hebben. Zo’n tafel met gasten managen bleek ook nog lastig. Dieptepunt was 12 oktober met ‘blokkeerfriezin’ Jenny Douwes, die niet aan tafel wilde met anti-zwartepietactivist Jerry Afriyie. Huys schond de afspraak met haar en vroeg de laatste toch aan tafel. Iedereen boos. Tien dagen later haalden zijn kijkcijfers een laagterecord (188.000).

“De kijker moet wel met een glimlach naar bed”, had directeur van RTL Nederland Sven Sauvé vooraf gezegd. We moeten nog zien hoelang het duurt tot de boer zijn kiespijn kwijt is.

5. Renate van der Gijp en #SorryJohan

In februari wilde René van der Gijp van ‘Voelbal Inside’ opeens ‘verder als Renate van der Gijp’. Lekker lachen over de Belgische VTM-journalist Boudewijn (Bo) Van Spilbeeck, die eindelijk als vrouw durfde te leven. Johan Derksen vond transgenders maar vreemd, voegde hij eraan toe.

De recente #SorryJohan-rel sluit er naadloos op aan. In (inmiddels) ‘Veronica Inside’ zei Derksen over een petitie van ‘twee hysterische homootjes’ om voetbalvelden homovriendelijker te maken: “We moeten eens ophouden met dat het zo verschrikkelijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt kom je daar gewoon voor uit.” Uit LHTBI-hoek kwamen vervolgens #SorryJohan-getuigenissen waarom het wél moeilijk is.

In zijn reactie op #SorryJohan doet hij ook wat ontlastende uitspraken en giebelt: “Ze nemen dit programma veel te serieus. Ik zit hier 21 jaar te raaskallen, en nu geven ze mij een draai om de oren. Ik vermaak me er wel mee.”

Zijn reactie op #SorryJohan, waarin de hele kwestie weer langs komt:

4. Eva Jinek: kwetsbaar en scherp

Carrièrevrouw Eva Jinek werd emotioneel toen ze bij ‘DWDD’ de Sonja Barend Award ontving voor het beste tv-interview. Komt door de hormonen, zuchtte ze: “Ik heb nog een paar maanden om normaal te worden.”

Nou nou, dit hóórt bij normaal; carrièrevrouwen kunnen ook kinderen krijgen en straks weer scherp zijn. Tijdens haar zwangerschapsverlof maakte vervanger Nadia Moussaid een goede indruk en werd warm ontvangen - ook best een unicum.

Jinek kreeg de prijs voor haar scherpe interview met DENK-politicus Farid Azarkan over de nepcampagne ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’ bij een foto van Wilders. Jinek liet Azarkan stap voor stap in de val lopen. Zo scherp als ze daar was, zo kwetsbaar durfde ze nu de prijs in ontvangst te nemen.

3. Vallende ster Dotan

Ooit een vallende ster gezien? Zo snel was de carrière van zanger Dotan voorbij. Zijn pulserende drums waren niet weg te slaan uit ons gehoorveld, tot de Volkskrant onthulde dat hij zichzelf jarenlang had opgehemeld in minstens 140 nep fan-accounts. Op Facebook trok hij het boetekleed aan en die avond zat hij bij Humberto Tan in ‘RTL Late Night’. Dat ene beeld, dat beschaamde gezicht, sprak luider dan duizend woorden. Daarna verdween de gevallen ster van de radar.

2. ‘Failed minister’ Stef Blok

Minister van buitenlandse zaken Stef Blok veroorzaakte een koortsachtige zomer met zijn uitspraken over Suriname als ‘failed state’ en zijn ongeloof in multiculturele samenlevingen. ‘Zembla’ bracht de pijnlijke uitspraken uit een besloten bijeenkomst naar buiten. En Nederland, Suriname en andere landen buitelden over hem heen. Blok was ooit de eeuwige probleemoplosser, de degelijke rots in de branding. Ondanks zijn excuses heeft hij met deze uitspraken flink wat van zijn krediet verspeeld.

1. “Heel bijzonder” bij ‘De Luizenmoeder’

Aflevering één sloeg in als een bom. “Rianne heeft niet één vader maar twee. Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij heel bijzonder.”

De nu al legendarische juf Ank noemde de geadopteerde Rianne het meisje ‘met die oogjes’. En tegen haar tweede, donkere vader die later binnen kwam bij een ouderavond, zei ze dat de schoonmaak nog even moest wachten. Discriminatie of humor? 

Zelfs Sylvana Simons zou hebben gelachen. Het legt nu eenmaal bloot wat volop gebeurt in Nederland. De hele serie bleek een feest der herkenning met kinderlijk uit de bocht vliegende volwassenen. Medebedenker Ilse Warringa (juf Ank) kreeg de Zilveren Televizier Ster voor de beste acteur van 2018, en de serie won de Zilveren Nipkowschijf.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Lees hun stukken hier terug.

Lees ook: 

De slotaflevering van Zomergasten was een openbaring

Soms zet iemand zomaar een raam open in je hoofd en in je hart, en stromen die ruimtes vol met frisse lucht en nieuwe inzichten. Psychotherapeute Esther Perel was te gast in de laatste aflevering van ‘Zomergasten’.

En lees hier een interview met deze Esher Perel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden