Vaccinatie

Van de Kamer mogen crèches niet-gevaccineerde kinderen straks weigeren

Een kind in een kinderdagverblijf.Beeld ANP

Kinderdagverblijven moeten kinderen kunnen weigeren die niet zijn gevaccineerd, vindt de Tweede Kamer. VVD en SP willen desnoods nog verder gaan.

Ouders die hun kinderen laten vaccineren, moeten de zekerheid krijgen dat op het kinderdagverblijf ook de andere kinderen zijn ingeënt. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dit mogelijk maken.

Kinderdagverblijven mogen niet-gevaccineerde kinderen gaan weigeren, stelt D66 voor in een initiatiefwet. Verplicht wordt vaccinatie dan niet op een kinderdagverblijf, maar er komen twee soorten crèches: die met een deurbeleid en die zonder. ‘Antivaxxers’ zullen dan op zoek moeten naar een crèche zonder deurbeleid. Als de wet steun krijgt, kan die op zijn vroegst komende zomer ingaan.

“Het wordt tijd om de ouders die zich zorgen maken bescherming te bieden”, zei D66-Kamerlid Antje Diertens gisteren in een Kamerdebat over vaccinatie. “Als kinderdagver­blijven mogen eisen dat een kind is gevaccineerd, kan dat ook ouders die nog twijfelen, prikkelen om toch de vaccinatie te halen”.

Risico op mazelenuitbraak is groot

PvdA, GroenLinks, VVD willen het wetsvoorstel steunen, uit bezorgdheid over de lage vaccinatiegraad in Nederland. Ook het CDA is positief, al vraagt die fractie zich af of het nodig is dat er een speciale wet komt. Er zijn nu al kinderdagverblijven die als huisregel hebben dat alle kinderen moeten zijn ingeënt.

De Tweede Kamer is unaniem bezorgd over de vele ouders die kritisch zijn op vaccineren. Toevallig gaat het dit jaar net even beter met het aantal vaccinaties: de neergaande lijn is tot stilstand gekomen. Maar het is nog steeds ‘code oranje’, met een vaccinatiegraad van 92,4 procent, terwijl volgens de Wereldgezondheidsorganisatie minstens 95 procent van de kinderen ingeënt moet zijn wil er genoeg bescherming zijn tegen uitbraak van bijvoorbeeld mazelen.

VVD en SP vinden dat de situatie nu al zo ernstig is, dat vaccinatie verplicht moet worden in alle kinderdagverblijven – een stap verder dan het D66-voorstel. Het kabinet doet onderzoek naar die mogelijkheid, vooral naar de juridische haken en ogen, maar wil nog geen concrete plannen klaarleggen. “Geen prik, geen opvang”, moet volgens VVD-Kamerlid Sophie Hermans de regel worden zodra de vaccinatiegraad daalt naar ‘code rood’. SP en VVD kondigen aan desnoods zelf met een wetsvoorstel te komen. De SP wil niet dat crèches zelf beslissen of ze eisen stellen. “Veiligheid moet gelden voor alle kinderen”, zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Dat juist kinderdagverblijven de eerste plek zijn waar een vaccinatieplicht kan gaan gelden, is geen toeval. Daar is het risico op een uitbraak van met name mazelen groot, omdat baby’s onder de veertien maanden er niet tegen kunnen worden ingeënt, maar er wel mee worden besmet.

Lees ook: 

Meningokokken maakt dit jaar minder slachtoffers

campagne - Er overlijden dit jaar minder mensen aan meningokokken. Dat lijkt het gevolg van het inenten van jongeren. In de eerste helft van 2019 zijn er vijf mensen aan de infectieziekte overleden, in heel 2018 lag dat aantal nog op 23. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat een inventarisatie van het aantal gevallen maakte, is positief. “Dit is de reden waarom je vaccineert”, reageert een woordvoerder.

Het mazelenvirus is terug, en het blijkt niet zo onschuldig als gedacht

Met de uitbraak van de mazelen op een Haagse crèche heeft de ziekte ook in Nederland weer grond aan de voeten gekregen. Het virus leek te worden uitgeroeid, maar is aan een opmars begonnen. En het blijkt niet zo onschuldig als velen dachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden