Van de elf koffiedikkijkers heeft alleen Wilfred Genee van Talpa de kampioen goed voorspeld!

Niet helemaal beseffend hoe sterk het vreemdelingenlegioen van PSV wel was, tipte ik in augustus voor de jaarlijkse eindstandvoorspelling van Voetbal International Feyenoord als de kampioen van 2007. Binnen het gezelschap koffiedikkijkers zag ik dat als enige zo. In het begin, ik geef het eerlijk toe, zat die titel voor Feyenoord er niet helemaal in. Na vier wedstrijden waren al acht punten weggegeven. Streep die acht missers van september voor de aardigheid eens even weg en Feyenoord zou rond Kerst zo’n beetje de enige rivaal van PSV zijn geweest!

Maar het ging dus anders, in september. Medio oktober was Excelsior zowaar nog steeds dé club van Rotterdam. (Zeven van de elf VI-voorspellers lieten Excelsior rechtstreeks degraderen. Ik zag Excelsior als enige niet bij de onderste drie, doch als vijftiende eindigen. Jawel, soms heb ik ook een helder inzicht). Intussen is het zaakje zich langzaam maar zeker weer aan het plooien en komen de tobbers van Rotterdam-Zuid weer bovendrijven. In Eindhoven zullen ze er overigens niet meer van schrikken, want in Eindhoven hebben ze een octopus in de goal, een stel puike aanvallers, de oude Cocu die ik op zijn veertigste nog de lijnen zie uitzetten, maar bovenal een team dat het balletje soepel rondspeelt en – niet onbelangrijk – louter interne rust, sinds Jan Centurion Timmer z’n waffel houdt.

Interne rust – daar zouden ze bij Ajax en Feyenoord een aardig transferbedrag voor over hebben. Het zal er wel nooit van komen. Ook bij PSV zijn de jonge sterren eerder miljonair dan volwassen, maar op de een of andere manier loopt het spul daar wel in het gareel. Bij Ajax daarentegen hoort een zeker dandy-gedrag al sinds jaar en dag tot de huisstijl. Men roept er van oudsher dat men de beste is. Men droeg er tot voor kort zelfs een stropdas met hierop het nummer 1, wat enigszins merkwaardig is wanneer wordt bedacht dat de stand qua landstitels in dit millennium voorlopig 5-2 in het voordeel van PSV is. En omdat Feyenoord in het begin van deze competitie dus zo veel punten heeft laten liggen, zal het in mei 2007 wel 6-2 worden.

Dat zou dan voor bijna alle kenners een superverrassing betekenen, want – houdt u vast – van mijn journalistieke VI-koffiedikgenoten heeft alleen Wilfred Genee (Talpa) prolongatie van de titel van PSV voorspeld. Wat wisten we het allemaal zeker, vier maanden geleden: met het vertrek van Guus Hiddink zou heel PSV in gruzelementen vallen! Leo Driessen (RTL), Jack van Gelder (NOS), Henk Spaan (Het Parool), Hugo Borst (Algemeen Dagblad), Jan-Hermen de Bruijn (Elf), Jaap de Groot (De Telegraaf) en Paul Onkenhout (de Volkskrant) zagen in Ajax de nieuwe kampioen, terwijl Edwin Struis (Sportweek) en Johan Derksen (Voetbal International) de titel voor AZ in petto hadden. Het dreigt waarachtig een unieke uitslag te worden: elf voorspellers en precies eentje die de kampioen goed heeft! Ik wil er maar mee zeggen dat ik in mei niet de enige ben die men zal uitlachen. Gedeelde smart is halve smart.

Maar, eigenwijs als ik ben, zie ik tóch een belangrijke revival van Feyenoord in het verschiet. De huisrechters van de Uefa hebben genade voor recht hebben laten gelden en dat feit zal voor de modale voetballers en de harde werkers van Feyenoord de werking van doping hebben. De jochies van Ajax weten hun plek weer – en dat is beslist niet de eerste plek – , ze zullen buiten de Arena overal warm en allesbehalve gezellig worden onthaald. PSV blijft voorts gewoon winnen en AZ blijft het leukste voetbal spelen. Maar Feyenoord wordt dus gewoon tweede. En mijn Sparta eindigt als veertiende en Excelsior als vijftiende. Maar goed, dat had ik in augustus al voorspeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden