’Van de duizend keer heeft ze 999 keer gelijk’

Een bijzonder sportmoment komt tot stand in een samenspel tussen verschillende personen. Trouw belicht in een serie enkele mensen die op de achtergrond opereren. Deel 3: Floor van Leeuwen, een van de trainers van Marianne Timmer, olympisch schaatskampioene 1000 meter.

Eerst was er de diskwalificatie op de 500 meter. Huilend van woede verliet Timmer het ijs. Floor van Leeuwen ving haar op. Samen met de schaatsster maakte hij de wandeling van de Oval Lingotto naar het olympisch dorp.

„We zeiden niet veel. Zij was kwaad. Terecht of onterecht, dat had ik vanaf mijn plek niet kunnen zien. Ik had dus niet de behoefte om haar op andere ideeën te brengen.”

Van Leeuwen (70), assistent-coach van Jac Orie, heeft een speciale band met Timmer. Hij werkt al jaren met haar samen. De Groningse schaatsster heeft iets met oudere mannen, zo lijkt het. Ooit had ze een speciale relatie met de bejaarde Egbert van ’t Oever. Maar Van Leeuwen wil niet met hem vergeleken worden. „Ik sta ver in de schaduw van Egbert, ook al waren we even groot. Hij was als een vader voor haar. Wij gaan meer kameraadschappelijk met elkaar om.”

Hij noemt Timmer ’een wereldwijf’. Ze beantwoordt aan alle eigenschappen die volgens hem echte toppers hebben. „Zij heeft alles goed op een rijtje. Marianne is een echte prof. Ze heeft discipline in de trainingen, is goed met de pers, sponsors, het personeel van de ploeg en heeft veel uitstraling naar buiten. Zij heeft iets uitzonderlijks, wat mensen als Rintje Ritsma, Erben Wennemars en die baanwielrenner Theo Bos ook hebben. Dit soort sporters moet je met een lantaarntje zoeken.”

Van Leeuwen heeft er een bloedhekel aan als schaatsers hun vak niet helemaal serieus nemen. Omgekeerd kan hij zich ergeren aan het schaatswereldje. „Het schaatsen is de laatste tien jaar heel snel professioneler geworden. Als topsport stelt het meer voor. Het probleem is dat bestuurders en juryleden nog leven in de tijd dat schaatsers tevreden waren met een dikke worst als prijs. Er zitten te weinig professionals in deze sport, mensen met verstand van zaken.” Timmer werd op het NK afstanden door een official bij de huldiging weggehouden omdat ze net te laat was. Ze had na haar race even tijd genomen om te herstellen.

„Als er dingen gebeuren die ze niet wil, dan heeft ze haar weerwoord klaar. Van de duizend keer heeft ze 999 keer gelijk. Zij heeft behalve talent ook de intelligentie om ermee om te gaan. Een domme stratenmaker zal nooit een topper worden. Sporters moeten weten waarom ze iets doen. Ze moeten niet domweg geloven wat een trainer zegt. Leen Pfrommer en Henk Gemser waren Onze Lieve Heren, ik geloof dat je sporters in een richting moet sturen. Maar ze hebben zelf het roer in handen.”

„Met Timmer moet je een beetje spelen. Zij speelt ook met ons. Maar kom bij haar niet aan met een lulverhaal, ze prikt er zo doorheen. Ze is kritisch op zichzelf en haar omgeving. Dat tekent de topper. Sporters die alles voor zoete koek slikken blijven altijd subtoppers.”

Als er titels te behalen zijn, is Timmer op haar best. „Er wordt dan ergens een knopje omgezet en dan is het klaar. Als er een groot kampioenschap aan komt zie je aan kleine dingetjes dat ze verandert. In trainingen gaat ze nét even harder, zit ze nét iets dieper, is ze nét wat scherper.”

Zo ook voor die negentiende februari. Van Leeuwen stond op zijn vaste stekkie langs het ijs in Turijn. „Ik had een vast punt waar ik de doorkomsten zelf klokte. De laatste rit, met Anni Friesinger, heb ik niet meer durven te klokken. Ik heb de stopwatch maar in mijn zak gestopt. Het liep dun door mijn broek.”

Het werd goud. „Ik kreeg gloeiende ogen. Nu ik er aan terugdenk heb ik ze weer, kijk maar. Tranen, ja. Zoiets is emotioneel. Ik ben toen de hal uitgelopen, naar buiten, waar niemand me kon lastig vallen. Ik had een paar minuten voor mezelf nodig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden