Van de bank naar het museum

(Trouw) Beeld
(Trouw)

ING schenkt 273 schilderijen aan het Drents Museum. ’Een absolute topcollectie’, vindt de museumdirecteur, die veel extra bezoekers verwacht.

De ING gaat een aanzienlijk deel van zijn kunstcollectie afstoten. Maar directeur Annabelle Birnie van ING Art Management is ervan overtuigd dat kunst een ’onlosmakelijk’ deel van de bank blijft. Ook nu bedrijfskunstcollecties moeilijke tijden doormaken als gevolg van de economische crisis, heeft zij zich ’nooit bedreigd’ gevoeld.

De beslissing om de ING bedrijfscollectie in te krimpen, is ook niet ingegeven door de crisis maar heeft te maken met de herinrichting van de bankkantoren, zegt Birnie. „Daarnaast zie je dat door het internetbankieren minder mensen naar de bank komen. We hebben onze kantoren opnieuw ingericht, waardoor er minder ruimte is om kunstwerken te tonen. Dit vormde samen met de vorig jaar aangekondigde splitsing tussen de bank en de verzekeraar aanleiding om onze kunstcollectie onder de loep te nemen.”

De ING kunstcollectie die twee jaar geleden nog 25.000 werken omvatte, zal teruggebracht worden naar veertien- tot vijftienduizend stukken. Vorig jaar werden via eBay al 2500 minder belangrijke werken geveild. De opbrengst, 150.000 euro, werd aan Unicef geschonken. Verder zijn duizend werken geselecteerd voor een personeelsverkoop en zullen zo’n tweeduizend werken geschonken worden aan musea en zorginstellingen. Bij de splitsing van bank en verzekeraar zullen naar schatting nog eens vijfduizend werken uit de collectie verdwijnen, die bij de fusie in 1991 met Nationale Nederlanden werden toegevoegd. De ING Collectie is opgebouwd sinds 1974 toen één van de voorgangers, de NMB Bank begon met het verzamelen van Nederlandse figuratieve kunst. Als gevolg van fusies, onder meer met de Postbank, en overnames dijde de collectie uit. Daarbij ging het vaak om werken die niet direct pasten in het verzamelbeleid van ING, aldus Birnie. Die zullen nu worden afgestoten.

Eén van de meest opzienbarende schenkingen is die aan het Drents Museum, dat vandaag 273 kostbare schilderijen van 51 Nederlandse kunstenaars in ontvangst mag nemen. De officiële overdracht vindt plaats in het bijzijn van een groot aantal kunstenaars, onder wie Barend Blankert, Dick Pieters, Henk Helmantel en Matthijs Röling.

De keuze voor het Drents Museum lag voor de hand, omdat ING al tien jaar samenwerkt met dit museum op het gebied van Nederlandse figuratieve kunst, vertelt Birnie. „We hebben regelmatig werken uit onze collectie uitgeleend aan dit museum. Onze conservatoren hebben artikelen geschreven voor hun catalogi. Ook hebben we samen exposities georganiseerd in drie steden in Polen. We zijn onder de indruk geraakt van de professionaliteit en motivatie van dit museum, dat echt een platform wil worden voor figuratieve kunstenaars.”

Het Drents museum heeft echter maar een beperkt aankoopbudget voor figuratieve kunst. Ook dat heeft een rol gespeeld bij het besluit om de 273 werken te schenken, licht Birnie toe. Daarnaast verbindt de ING zich voor drie jaar als hoofdsponsor aan het Drents Museum. Om hoeveel geld het gaat, willen bank en museum niet bekendmaken. Birnie: „Maar het is genoeg om ons hóófdsponsor te mogen noemen.” Om de samenwerking kracht bij te zetten, heeft ING meteen een catalogus laten maken over de 273 geschonken werken en de 51 kunstenaars. Ook zal ING zijn klanten voortaan informeren over de exposities in het Drents Museum. „We hebben negen miljoen klanten, dus dat gaat het museum zeker merken in zijn bezoekcijfers.”

Het Drents Museum is op dit moment gesloten wegens een verbouwing en uitbreiding met een ondergrondse tentoonstellingsvleugel van duizend vierkante meter. Daarbij wordt ook een nieuwe vaste opstelling gemaakt voor figuratieve kunst. Als het museum in het najaar van 2011 weer opengaat zal een deel van de geschonken werken daar meteen worden geëxposeerd. Vooruitlopend daarop wil het museum een aantal schilderijen tonen op de kunstbeurs Realisme, die van 13 tot 16 januari 2011 in de Passagiers Terminal Amsterdam wordt gehouden. Directeur Michel van Maarseveen van het Drents Museum is bijzonder blij met de schenking. Hij spreekt van een ’absolute topcollectie’ en ’het beste van de hedendaagse figuratieve kunst in Nederland’.

Aan de schenking zijn verder geen voorwaarden verbonden. Het museum telt inclusief de schilderijen van de ING bijna dertienhonderd werken van figuratieve kunstenaars. Het Drents museum trekt nu gemiddeld 100.000 bezoekers per jaar, met een uitschieter van 354.000 in 2008 tijdens de tentoonstelling over het Chinese Terracottaleger. Na de verbouwing rekent het museum jaarlijks op 120.000 tot 150.000 bezoekers.

Henk Helmantel, Stilleven, 1989. (Trouw) Beeld
Henk Helmantel, Stilleven, 1989. (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden