Van Dam (PvdA): Snel internet voor iedereen

amsterdam – Iedere Nederlander moet vanaf volgend jaar recht hebben op een snelle internetverbinding en vanaf 2015 moet de downloadsnelheid daarvan minstens 100 megabit (mbps) zijn.

„Internet moet net zo’n universele dienst zijn als telefonie”, zo meent PvdA-Kamerlid Martijn van Dam. Hij heeft daartoe voorstellen ingediend en hoopt dat de komende maanden meer partijen zich achter zijn visie scharen. Momenteel zijn breedbandverbindingen zo’n 1 tot 10 megabit per seconde voor het downloaden.

Volgens Van Dam is het van groot belang dat Nederland voorop blijft lopen bij internet. „Daardoor wordt Nederland als land voor innovaties en nieuwe ontwikkelingen aantrekkelijker. Kinderen gaan snel internet net zo normaal vinden als elektriciteit en water. Met deze ambitie blijft Nederland samen met Finland tot de koplopers van Europa behoren.”

Finland heeft al de doelstelling om in 2015 elk huishouden te voorzien van een verbinding van minstens 100 mbps. Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale Agenda, hield het onlangs voor de hele EU op 100 mbps in 2020. Overigens hebben diverse Aziatische landen dankzij nieuw aangelegde glasvezelnetten nu al 100 tot 200 mbps. Er wacht Europa dus een flinke inhaalslag.

Van Dam denkt dat er een soort Universele Dienstverplichting voor internet moet komen, vergelijkbaar met de manier waarop dat bij telefonie is geregeld. KPN behield de afgelopen decennia bepaalde privileges op het telefoonnet in ruil voor de verplichting een telefoonlijn op elk adres in Nederland te leveren.

Volgens Van Dam moet de universele dienstverplichting regionaal worden aangepakt. Wie in een regio snel internet levert, moet met een deel van de opbrengst verplicht ook veraf gelegen woningen aansluiten. In feite lijkt dit veel op de constructie die al bij KPN en Reggefiber wordt toegepast. Deze twee partners leggen her en der al glasvezelnetten aan.

Het nieuwe breedbandnet moet ’liefst’ open zijn, dat wil zeggen dat iedereen op zo’n net diensten mag gaan aanbieden. Dat is bij de netten van KPN en Reggefiber al het geval, maar de kabelmaatschappijen verzetten zich tegen zo’n verplichting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden