Van Dam begint aan een onrustig jaar

Bewindsman maakt kennis met roerige landbouwcommissie

Het debat was gisteren enkele uren gaande, toen de nieuwe staatssecretaris de Kamer in keek en sprak: "Ik wil geen scheidsrechter zijn in jullie onderlinge debatten."

Martijn van Dam maakte de afgelopen twee dagen uitvoerig kennis met de Kamerleden die het woord voeren over landbouw en natuur. Het kan aardig spoken tijdens hun debatten, zo bleek de afgelopen jaren herhaaldelijk. Niet voor niets zei PVV'er Dion Graus woensdag: "Ik heb er al voor gewaarschuwd: deze commissie vormt met haar mentaliteit een soort Gallisch dorpje in de Staten-Generaal. Daar komt de staatssecretaris nog wel achter."

Exact een maand geleden trad PvdA'er Van Dam toe tot het kabinet, toen zijn partijgenoot Sharon Dijksma, tot dat moment staatssecretaris van landbouw en natuur, doorschoof naar de plek die de opgestapte Wilma Mansveld achterliet. Dijksma wordt geacht de problemen op het spoor op te lossen, iets waar haar voorganger niet in slaagde.

En zo verdedigde Martijn van Dam deze week als kersverse staatssecretaris de begroting landbouw en natuur - meteen zijn eerste debat met de Kamer. Hij heeft de 'welgemeende waarschuwingen' vanuit de Kamer gehoord, zei hij.

Van Dam krijgt te maken met twee coalitiegenoten die het op het gebied van natuur, dierenwelzijn en landbouw fundamenteel oneens zijn. Dijksma wist, ervaren als ze is, de vrede tussen PvdA en VVD vakkundig te bewaren. Ondertussen loodste ze belangrijke wetten over mest, stikstof, natuur en koeien door het parlement.

Aan Van Dam de taak de klus af te maken. Als het kabinet het einde van de rit haalt, zijn er in maart 2017 Kamerverkiezingen. De staatssecretaris kan zich opmaken voor nieuwe botsingen binnen de coalitie; de profileringsdrang van beide regeringspartijen zal steeds verder toenemen.

Woensdag riep PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers op tot een verbod op kiloknallers, tot ergernis van VVD-collega Helma Lodders. Voor Dikkers weegt dierenwelzijn zwaar, Lodders wil af van 'overbodige regelgeving'. Van Dam redde zich eruit: "Vlees is geen pak koekjes", zei hij gisteren. "Vlees is geen zak chips. Vlees is geen fles cola. Vlees komt van een dier en daar stunt je niet mee. Ik vind het ongehoord en onverantwoord dat het wel gebeurt." Maar een verbod ziet hij niet zitten, simpelweg omdat het niet te handhaven is.

Het probleem met te goedkoop vlees moet met de sector worden opgelost, vindt Van Dam. Zo nodig grijpt hij in. "De weg is 'samen'."

Die opmerking was niet alleen bedoeld voor de boeren en supermarkteigenaren, maar zeker ook voor beide coalitiepartijen.

Van Dam wacht een onrustig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden