Van Commenée laat diplomatieke koers in Londen varen

Het is een stokpaardje van Charles van Commenée: Elke situatie vereist een andere troefkaart. De weg naar olympisch goud is nooit dezelfde, al zijn goede faciliteiten en een solide organisatie noodzakelijk voor structureel succes

Voor het realiseren van die laatste voorwaarden heeft hij in zijn functie van technisch directeur bij sportkoepel NOC-NSF de afgelopen vier jaar uitstekend werk verricht. Dat is kort samengevat de teneur van de reacties onder topcoaches, die zijn vertrek uit Nederland betreuren. Vind maar eens een andere man/vrouw die recht door zee doelen bereikt in die o zo diverse olympische sportwereld.

Het is niet vreemd dat de vijftigjarige Amsterdammer in Groot-Brittannië zijn oude liefde weer opzoekt. Hij zegt het te doen vanwege de unieke gelegenheid: werken als hoogste baas in de omgeving die het beste bij hem past –in de atletiek dicht bij sporters en coaches– in een periode dat de Britten als organisatoren van de Spelen het middelpunt zijn van de olympische sport.

Wat wil je nog meer als de liefhebber die in 1984 met een rugzakje als bagage naar Los Angeles reisde om te proeven en te leren van de olympische sport?

Enkele dagen voor Van Commenée als chef de mission naar Peking vertrok, sprak hij uitgebreid met Trouw. Hij wist al dat hij de Nederlandse sport zou verlaten, en moest soms zijn woorden wikken en wegen. Gevraagd naar zijn voorkeur, werken als coach of als beleidsbepaler, vond hij een pracht van een uitweg: „Ik voel me in beide werelden als een vis in het water”.

Dat kan zo zijn, maar een goudvis in een kom voelt zich anders dan een tuimelaar rond de Britse eilanden. De open Charles van Commenée veranderde bij NOC-NSF in een diplomatieke technisch directeur die slechts off the record met scherp schoot. Zijn verklaring daarvoor is plausibel: „Ik moet mij rekenschap geven van de positie die ik inneem. Naar buiten toe kan ik niet zoveel meer stoken, maar intern wel. Daar wakkert het vuur nog steeds.” De vraag is in hoeverre hij daarmee gelukkig was.

Maandag toonde hij twee gezichten. In Londen presenteerde hij zich als hoofdcoach van UK Athletics als de oude rechtlijnige Van Commenée waarop de Britten zaten te wachten. Hoewel, hij schoffeerde meteen zijn toekomstige werkgever door oud-dopingzondaar Dwain Chambers van harte welkom te heten in zijn team. UK Athletics heeft er alles aan gedaan om Chambers te ontmoedigen. Van Commenée is gehaald om medailles te winnen en hij vindt de sprinter daarbij een bruikbare kracht. Zo simpel is dat.

Zo open als in Londen, zo gesloten was hij tijdens een persconferentie op Schiphol. „Geen commentaar”, volgde op de vraag of NOC-NSF voldoende moeite heeft gedaan om hem te behouden. Hij sloot zich daarbij aan bij een eerdere uitspraak van voorzitter Erica Terpstra.

De indruk dat Van Commenée bij de Nederlandse coaches een gevierd man is, maar moeizaam door één deur kan met zijn bazen werd daarmee niet weggenomen. Daarvoor werd de verkeerde troefkaart getrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden