Van Charley Toorop en Citroen tot Van Gogh

De musea bieden komend seizoen een reeks aan interessante tentoonstellingen. Een kleine greep uit het aanbod.

Met een intrigerend overzicht van de Duitse romantische landschapskunst sluit de Amsterdamse Hermitage haar verblijf aan de Nieuwe Herengracht af. Volgend jaar juni opent de Hermitage het nieuwe onderkomen in het voormalige bejaardentehuis de Amstelhof. Het 19de-eeuwse pand aan de Nieuwe Herengracht wordt na de tentoonstelling omgebouwd tot Hermitage for kids. Dit overzicht van romantische kunst mag dan Duits tot in de diepste vezels zijn, de werken komen wel uit het bezit van de Hermitage in het Russische Sint-Petersburg. Daar is in het verleden een mooie verzameling werken van met name Caspar David Friedrich (1774-1840) opgebouwd, die voor deze gelegenheid wordt aangevuld met werk van collega’s en navolgers als Philipp Otto Runge, Von Klenze en Hagens en Carus. Zeldzaam zijn de aquarellen van Carl Fohr die voor het eerst buiten Sint-Petersburg komen. Van 20 september tot en met 18 januari.

Van Gogh

Wie dacht dat de schilder Vincent van Gogh van elke kant bestudeerd is, komt volgens het Van Gogh Museum in Amsterdam bedrogen uit. Daar gaat volgend jaar (13/2 t/m 7/6) een presentatie van start onder de titel ’Van Gogh en de kleuren van de nacht’. Centraal staan die schilderijen waarin Vincent warme belangstelling voor voorstellingen in een nachtelijke sfeer betoonde. Hoogtepunten zijn ’Sterrennacht’ (uit het MoMa in New York), naast het beroemde portret van Eugène Boch (Orsay in Parijs) en een serie van drie ’Zaaiers bij ondergaande zon’. Natuurlijk ontbreken de Aardappeleters (de versie die het Van Gogh Museum heeft) niet.

Hij is misschien niet de bekendste van de vooroorlogse avant-gardebeweging, maar Paul Citroen behoort wel degelijk tot wegbereiders van de klassiek-moderne kunst. Museum De Fundatie, dat zelf al goed werk van hem in huis heeft, opent 20 september een overzicht van deze veelzijdige kunstenaar die leefde van 1896 tot 1983. Maar liefst 250 werken – waaronder 70 werken op papier uit het Bauhaus-archief in Berlijn –- geven een indruk van de realistisch-expressieve stijl van Citroen.

Voor het overzicht van Charley Toorop (1891-1995) – tijdgenote van Paul Citroen en ook lid van de vernieuwingsbeweging in de jaren dertig – heeft Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam 120 werken bijeengebracht. Daar zitten vrijwel al haar zelfportretten bij, waaronder het fascinerende ’Zelfportret met bontkraag’. Marja Bosma, samenstelster van de expositie, noemt Charley Toorop ’de krachtigste vrouw uit de Nederlandse schilderkunst van de 20ste eeuw’. ’Vooral geen principes!’ loopt van 27 september t/m 18 jan.

Wat bekendheid betreft lijkt hij wat weggezakt, maar in de jaren zeventig was de ster van de expressionistische schilder Kees van Bohemen snel stijgend. Zijn plotselinge dood in 1985 maakte daar een einde aan. Van Bohemen werkte in een kleurrijke stijl, die met brede gestes zowel met kwasten als direct uit de tube werd neergezet. Een overzicht begint dit weekeinde in Museum van der Togt in Amstelveen en loopt tot en met 10 oktober. Gallery Delaive in Amsterdam houdt een verkooptentoonstelling van niet geëxposeerd werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden