Van Calker weer terug op bobsleebaan

igls – - Er ligt nog heel wat werk te wachten op bobsleeër Edwin van Calker. De stuurman maakte in Igls zijn rentree in het wereldbekercircuit. Met nieuw materiaal liepen de races in de twee- en viermansbob uit op twee zestiende plaatsen. „Op alle punten is nog winst te behalen”, zei de Nederlander.

Van Calker meldde zich in Oostenrijk weer tussen de grote jongens van het bobsleeën. Na zijn mislukte olympische avontuur in Vancouver, waar hij voor veel ophef zorgde door de viermanswedstrijd te laten lopen omdat hij de snelle baan niet aandurfde, duurde het even voor hij zijn zaken voor het nieuwe winterseizoen op orde had. Met voor een groot deel dezelfde bemanning koos hij ervoor pas in 2011 aan te sluiten in de wereldbekerraces. De vier wedstrijden overzee in 2010 liet hij schieten.

Natuurlijk ging het de afgelopen week in Igls nog over zijn besluit op de olympische baan in Whistler niet te starten, na een magere prestatie in de tweemansbob. Maar er was in Oostenrijk vooral bijval. Olympisch kampioen André Lange, die inmiddels voor de Duitse tv-zender ZDF werkt, stak hem nog een hart onder de riem. „Je hebt de enige juiste beslissing genomen. Als je het niet ziet zitten, moet je ook niet starten”, gaf de succesvolle Duitser nog eens aan. „Daar was ik blij mee”, aldus Van Calker.

Van Calker heeft de toestanden van zich afgezet, al weet hij dat hij de gebeurtenissen van Whistler nog lang zal moeten aanhoren. In Igls viel de hernieuwde kennismaking met de wereldtop niet tegen. „Ik ben nog niet helemaal hersteld van een spierblessure, we hebben nieuwe sleeën en met de viermans begonnen we voor het eerst in de samenstelling waarmee we de komende weken willen presteren.”

Volgende week staat in Winterberg de zesde wereldbekerwedstrijd van het seizoen op het programma. De wedstrijd geldt als Europees kampioenschap. „Ik hoop dat we daar weer een stuk verder zijn, maar het doel is eind februari bij de wereldkampioenschappen in Königssee goed te presteren.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden