Van Calker meldt zich bij wereldtop

Edwin van Calker (voorgrond), Jansma en Arnold van Calker zijn blij met de vierde plaats. (EPA) Beeld
Edwin van Calker (voorgrond), Jansma en Arnold van Calker zijn blij met de vierde plaats. (EPA)

Gesteund door een professioneel topsportprogramma maakt bobsleeër Edwin van Calker zijn belofte waar. Bij de seizoensstart pakte hij meteen twee olympische nominaties.

Van onze redactie sport

De eerste tekenen van een doorbraak waren begin dit jaar al zichtbaar. Toch kwamen de twee olympische nominaties, die Edwin van Calker afgelopen weekeinde bij de seizoenstart in Winterberg in de twee- en viermansbob binnenhaalde, als een verrassing.

Na de zesde plaats van zaterdag in de tweemansbob bekende Van Calker (29) dat het de dagen voor de wedstrijd in de trainingen helemaal niet liep. „Het zag er niet naar uit dat dit mogelijk was”, aldus de stuurman. „We hebben hier twee zeer constante runs neergezet. Dit is een geweldig resultaat.”

Gisteren was het succes compleet. Toen haalde Van Calker in de grote slee zelfs een gedeelde vierde plaats met zijn remmers Sybren Jansma, Arno Klaassen en Arnold van Calker. Het kwartet bleef 0,07 seconden van een podiumplaats af.

De vierde plaats is voor een Nederlandse viermansslee in een Wereldbeker een unicum. Die volgde op een record aan het einde van het vorige seizoen, toen Van Calker in de tweemansbob samen met Jansma in Königssee vierde werd.

Het enige dat Van Calker, die aan zijn zesde bobseizoen bezig is, voor plaatsing voor de Winterspelen in Vancouver 2010 nog hoeft te doen, is voor vormbehoud een keer bij de eerste tien van een wereldbekerwedstrijd eindigen. „We zijn er nog niet, maar hebben wel een heel grote stap gezet. Dit brengt in elk geval wat rust in de tent”, aldus Van Calker gisteren.

De hoge klasseringen zijn het resultaat van een structureel professioneel beleid dat na de Olympische Winterspelen van Turijn voor het eerst is ingevoerd. In het verleden figureerden op olympisch niveau regelmatig Nederlandse sleeën, waarna de belangstelling prompt weer inzakte. Nu is de sport al tweeënhalf jaar een speerpunt bij NOC-NSF.

„De sport heeft in Nederland veel meer body gekregen”, aldus Van Calker. „Toen ik na de Winterspelen van Salt Lake City in 2002 zelf als piloot aan de slag ging, was er geen coach en kreeg ik slechts af en toe feedback. Nu is de begeleiding veel professioneler.”

Die begeleiding werd het afgelopen jaar verder uitgebouwd binnen Team NL, waarin de krachten worden gebundeld voor bobslee en skeleton voor mannen, vrouwen en jong talent. In een veel vroeger stadium dan in het verleden gebeurde, werden bij de Duitse topfabrikant Singer de benodigde sleeën besteld.

Om niet alleen afhankelijk te zijn van buitenlandse ontwikkelingen, is in samenwerking met de coördinator van sporttechnologie InnoSport het project TopBob van start gegaan. In dit project werken de bedrijven Eurotech en Modesti, de TU Delft en de Universiteit Twente nauw samen. Zij denken en werken mee bij de ontwikkeling van materialen en onderdelen, aerodynamica, het stuurgedrag en het voorbereiden op de specifieke omstandigheden in Vancouver. De lijnen zijn kort geworden, materiaal dat op korte termijn nodig is, kan snel worden geleverd. Daarin was men vroeger altijd afhankelijk van de welwillendheid van buitenlandse firma’s.

Een stunt was de aanstelling van oud-schaatser Rintje Ritsma als teammanager. Zijn komst was niet alleen uit publicitair oogpunt een klapper, hij is nauw betrokken bij het beleid. Zo introduceerde hij de bobsleeërs bij zijn voormalige krachttrainer. Met name op dat gebied acht de Fries veel vooruitgang mogelijk.

Die kracht is nodig bij de allesbeslissende start. In Winterberg behoorde de start van de Nederlandse ploegen tot die van de wereldtop. „Ze starten altijd in de toptien van de wereld, soms in de topvijf en soms nog beter zelfs”, aldus Ritsma. „Dat moet structureel top drie worden.”

Om zelf meer kennis van bobsleeën te krijgen, zal Ritsma in februari in de bobschool van het Oostenrijkse Ingls een cursus volgen en voor het eerst zelf in een bobslee stappen. „Ik moet weten waar ik over praat en wat de jongens en meiden in die bob meemaken.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden