Van Calker heeft olympische medailleambities

Stilte bij NOC-NSF verbaast mondiale nummer vier bobsleeën

ROB VELTHUIS | ERMELO

Nadat hij voor velen de risee was geworden van de Olympische Winterspelen in Vancouver, werd Edwin van Calker vorig jaar de verrassing van het bobsleeseizoen. De stuurman die in 2010 de olympische calamiteitenbaan te gevaarlijk vond om af te dalen, sloot het vorige seizoen in de viermansslee af als vierde van de WK.

Dat was opmerkelijk, want na Vancouver was hij in Nederland bespot, weggehoond en afgeschreven. Bij zijn presentatie van een nieuw seizoen, gisteren in zijn 'thuisbasis' Ermelo, zei hij niet op nul maar zelfs op -10 opnieuw te zijn begonnen. De constante wijze waarop hij zich vorig jaar binnen de wereldtop ophield, daarvan had hij nimmer durven dromen.

Van Calker zegt de moeilijkste periode uit zijn sportcarrière niet alleen op eigen kracht te hebben afgesloten. "We zijn alweer vijf stappen verder. Bijna alle wonden zijn geheeld. Bij de bond zitten misschien nog één of twee mensen met oud zeer, maar dat zal er wel afgaan."

Hoe dat bij NOC-NSF zit, weet hij niet. Maar de stilte vanuit Papendal na de vierde plaats tijdens de wereldkampioenschappen en de achtste positie in het eindklassement van de Wereldbeker is opvallend. Natuurlijk, de formele promotie naar de A-status is afgehandeld. En voorzitter André Bolhuis komt wel eens enthousiast bij een wedstrijd kijken. Maar anderszins is er geen contact geweest.

Altijd draaide het voor Nederland bij Winterspelen om schaatsen. Nicolien Sauerbreij doorbrak tweeënhalf jaar geleden met olympisch goud op haar snowboard die situatie. Ook in het bobsleeën ontluiken er stilaan kansen op medailles. Zeker voor een ploeg als die van Edwin van Calker, die uit zo'n diep en kansloos dal zo hoog is opgeklommen.

De stuurman stond begin dit jaar in Lake Placid te huilen van emoties na de vierde plaats. Nu stelt hij nuchter als doelen nominatie voor de Olympische Winterspelen van Sotsji en een medaille tijdens de WK op de natuurbaan van Sankt Moritz. Dat er in het pre-olympische seizoen daarover nog geen contact is geweest met de hoogste technische bazen van NOC-NSF, bevreemdt hem wel. "Dat we de A-status hebben, is een enorme sprong voorwaarts. Dat betekent voor de jonge jongens in ons team dat ze ook fulltime kunnen trainen. Verder heb ik van NOC-NSF niets gehoord, ofschoon we elke keer de deur wijd openzetten. Een paar keer hebben we om een gesprek gevraagd. Ik heb nog nooit contact gehad met Maurits Hendriks."

Er is slechts contact geweest met Henk Gemser, in Vancouver de chef de mission, die na het succes op de WK een aantal malen heeft gebeld. Maar Gemser is niet meer in dienst van NOC-NSF, Maurits Hendriks neemt in Sotsji zijn plaats in.

"In en na Vancouver is er in alle emotie een hoop gezegd en geroepen. Maar als je dan twee jaar later volledig op eigen benen zo sterk terug kan komen, sterker dan ooit bent, dan zouden sommige mensen kunnen zeggen: we gaan er toch eens achteraan bellen. We omarmen die jongens weer en gaan kijken hoe we met hen maximaal kunnen scoren.

"We zijn in de toptien van het wereldbekerklassement geëindigd. Dat wil zeggen dat we op alle banen hebben laten zien dat we stabiel zijn. Zo breed zitten we in Nederland niet in de goede wintersporters. De paar sporten die je hebt, zou je volledig moet omarmen om er zo goed mogelijk mee te scoren."

'Ik moest niet op 0 maar op -10 beginnen'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden