Van burenruzie tot lokale oorlog

Tien jaar terroriseren maakte Haelenaar woest

Een grijzende man in een bruin hesje heeft zich met een kruisboog verschanst op de eerste verdieping van zijn huis. Agenten trappen zijn deur in, maar vluchten als de man begint te gooien met molotovcocktails - gemaakt van Spa-flessen. "Gaat u onmiddellijk van mijn grond", schreeuwt hij. "Ik meen het!"

De zestigjarige Gijsbert Ruiter uit Haelen (bij Roermond) werd jarenlang bedreigd door bewoners van het woonwagenkamp naast zijn huis. Met een hek wilde hij zichzelf beschermen. Toen de politie de illegaal gebouwde omheining in juni vorig jaar weghaalde, draaide hij volledig door. Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak, waarin hem poging tot doodslag ten laste wordt gelegd.

Wat Ruiter zover bracht is cruciaal, verwacht zijn advocaat Gitte Stevens. De rechter gaf al opdracht die voorgeschiedenis beter te onderzoeken. Ook de gemeente Leudal, waaronder Haelen valt, liet een commissie onderzoek doen.

Ruiter en zijn vriendin verhuizen in 1998 uit Amsterdam naar Haelen. Ze willen rustiger gaan wonen vanwege hun baby, en ze hebben plannen voor een bed and breakfast aan huis. Daarvan komt het nooit. Een maand na de koop van zijn huis begint de aanleg van het woonwagenkamp. Ruiter krijgt snel ruzie met zijn nieuwe buren. Een van hen kapt en bouwt illegaal, en opent een autohandel op zijn terrein. Ruiter klaagt bij de gemeente.

Kampbewoners gooien afval op Ruiters terrein. In februari 2002 gooit Ruiters partner een weggesmeten parfumflesje terug. Het raakt een auto. Binnen enkele minuten staan de autohandelaar en een andere kampbewoner met stenen tegen Ruiters deur te bonzen. Hij pakt een ongeladen jachtgeweer om de aanvallers af te schrikken. De politie pakt hem op voor bedreiging. De Ruiter verzet zich, omdat hij zijn familie niet alleen wil laten. Hij raakt door de worsteling arbeidsongeschikt.

De rechter geeft Ruiter later gelijk: het was noodweer.

In augustus slaat de autohandelaar Ruiter van zijn fiets. Het Openbaar Ministerie schikt de mishandeling. Een jaar later gaat er een klinker door de ruit bij Ruiter, die zijn partner op een haar na mist. Ze krijgt glassplinters in het gezicht.

Nog vijf keer gaat de ruit aan diggelen. Ook wordt kippen op het terrein van Ruiter de hals doorgesneden. Ondertussen lukt het de gemeente niet de autohandel aan te pakken. In 2005 besluit de gemeente de situatie dan maar te legaliseren.

Ruiter schrijft bezwaarschrift na bezwaarschrift en doet aangifte van de bedreigingen, maar zonder resultaat. In 2006 ontzegt de gemeente hem de toegang tot het gemeentehuis, omdat hij zich agressief opstelt tegen medewerkers.

De commissie die de kwestie onderzocht, kraakt harde noten over de gemeente. Die zag de 'lokale oorlog' aan de Grote Kampweg als een handhavingsvraagstuk, terwijl het een veiligheidsvraagstuk was. De gemeente had zich wel twee keer mogen bedenken voordat zij het hek bij Ruiter liet opruimen, vanwege haar gebrekkige optreden tegen het woonwagenkamp.

Gijsbert Ruiter heeft negen maanden in voorarrest gezeten. De commissie raadt de gemeente aan om hem nu uit te kopen. Ruiter zelf wil zo snel mogelijk weg. Maar van de gemeente verwacht hij niets meer.

Autohandelaar Schneider, over zijn aanval op Ruiters huis in 2002: "Dat kan makkelijk, het is wel lang geleden allemaal. Daar laat ik het bij."

Rechter doet uitspraak over brandbomgooier

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden